ТИКВИЧКИ: Омилениот летен зеленчук нуди неверојатни здравствени придобвики

Сподели со своите пријатели

Тиквичките се храна која често го наоѓа своето место во летните јадења и е добро позната на скоро сите.

Loading...

Археолозите откриле дека тиквичките се јаделе уште во 7000 година п.н.е во Мексико, каде што тие биле важен дел од исхраната заедно со грав и пченка. Затоа, овој зеленчук го издржал тестот на времето, и покрај тоа, содржи бројни придобивки од исхраната.

Една чаша исечени тиквички е еднаква на една порција, а таа чаша исечени тиквички содржи:

 

 

Калории: 19

Вкупни маснотии: 0,4 гр

Loading...

Холестерол: 0 mg

Натриум: 9 мг

Вкупни јаглехидрати: 3,5 g

Диететски влакна: 1,1 гр

Шеќер: 2,8 гр

Додаден шеќер: 0 гр

Протеин: 1,4 гр

Исто така, тиквичките ќе ви обезбедат доза на одредени витамини, особено витамин Ц.

Loading...

„Тиквичките се богати со многу хранливи материи, вклучувајќи витамин Ц, витамин А, манган, калиум и магнезиум”, изјави диетичарот Кејси Хејгеман за „Лајвстронг”.

Благодарение на сето ова, тиквичките можат да помогнат во заштита на здравјето на вашите очи, срце и варење, но и да одржат здрава тежина.

 

 

Витамин Ц

Чаша исечена тиквичка обезбедува скоро четвртина од вашата дневна потреба за витамин Ц, кој делува како антиоксиданс за да ги заштити вашите клетки од оштетување предизвикано од слободни радикали (предизвикани при варење или фактори на животната средина, како што се чад од цигари или загадување на воздухот) според Националниот институт за здравство (НИХ).

Витаминот Ц исто така ја подобрува апсорпцијата на железо од растителна храна, што е добра причина да јадете тиквички заедно со лиснат зеленчук како спанаќ или кељ.

Loading...

Исто така, му помага на имунитетниот систем да работи правилно и е потребен за производство на колаген, структурен протеин кој помага во заздравување на раните и ја одржува кожата затегната.

 

 

Витамин Б6

Исто така, ќе најдете 11 проценти од дневните потреби на витамин Б6 во чаша исечени тиквички.

Loading...

Витаминот Б6 е важен за одржување на нервниот и имунолошкиот систем здрав, според клиниката Мајо.

Манган

Во меѓувреме, манганот во тиквички ќе му помогне на вашето тело да генерира енергија и ќе ги заштити клетките од оштетување, а телото ќе го користи за да ги одржи коските цврсти, згрутчување на крвта, репродукција и здрав имунолошки систем, според NIH.

Тиквичките можат да помогнат во заштитата на здравјето на очите

Тиквичките се богати со хранливи состојки кои можат да го заштитат вашиот вид и здравјето на очите.

Loading...

„Тиквичките содржат многу антиоксиданти, особено каротеноиди како лутеин, зеаксантин и бета-каротен“, вели Хагеман.

 

 

Тиквичките се добри за слабеење

Loading...

„Една чаша тиквички содржи само 17 калории, богата е со вода и содржи растителни влакна“, вели Хејгман: „Оваа комбинација ви помага да се чувствувате сити, што доведува до помалку калории во целина“.

Како и повеќето овошја и зеленчуци, тиквичките се природно малку масни и калорични, додека заситуваат.

Тиквичките можат да бидат од корист за вашето срце

Со секоја чаша исечени тиквички ќе добиете грам влакна – но немојте да ве залажува навидум малата количина. Што се однесува до влакната, секој грам се додава заедно за да придонесе за добро здравје на срцето.

Влакната се клучен дел од здравата исхрана што го намалува нивото на холестерол.

Потрошувачката на храна богата со растителни влакна ја намалува инциденцата на коронарна срцева болест, мозочен удар, дијабетес тип 2 и рак на дебело црево за 16 до 24 проценти, според мета-анализата на скоро 250 студии објавени во „Лансет“ во февруари 2019 година.

Loading...

 

 

Исхраната богата со растителни влакна помага и во контролирање на нивото на шеќер во крвта, постигнување здрава тежина, одржување на здравјето на цревата и ви помага да живеете подолго.

Тиквичките исто така обезбедуваат калиум, кој може да ги намали ефектите на натриумот и да помогне во управувањето со високиот крвен притисок, според Американското здружение за срце.

Loading...

Кога јадете повеќе калиум, губите повеќе натриум преку урина, а исто така помага да се намали напнатоста во ѕидовите на крвните садови.

Тиквичките можат да помогнат во варењето на храната

„Тиквичките содржат растворливи и нерастворливи влакна кои помагаат во варењето на храната“, вели Хагеман. „Содржината на вода исто така помага при целосна хидратација и варење, помагајќи им на храната полесно да поминува низ гастроинтестиналниот тракт“.

 

 

Диететските влакна ја зголемуваат големината и тежината на столицата, а исто така ги омекнуваат, олеснуваат да се поминат и спречуваат запек, според клиниката Мајо.

Исхраната богата со зеленчук како тиквички исто така може да го намали ризикот од развој на хемороиди или дивертикуларна болест.

Можете исто така да го намалите ризикот од развој на дијабетес тип 2 ако јадете здрава исхрана што вклучува нерастворливи влакна.

Leave a Reply