Низ историјата

Сподели со своите пријатели

Темуџин Борџигин, ова е првото име на еден од најпознатите владари на сите времиња, кој ја основал и управувал Монголската империја, втора по големина во историјата. Роден во 1162 година, Џингис Кан, буквално универзално суверен, бил назначен во 1206 година: под негово водство, Монголската империја ги достигнала границите на ОкеанијаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Во текот на шеесеттите години на минатиот век во Куманово и околината биле извршени низа грозоморни убиства. За нив податоци најдовме во богатата архива на некогашниот „Наш весник“ и дел од нив ви ги пренесувам сега, шест децении подоцна. Loading… За делод нив навистина треба да имате „силен желудник“, затоаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Да престанат војните во Виетнам, Индокина и Блискиот исток, меѓу другите, ова биле желбите на кумановци на влезот во (тогаш) новата 1971 година. Loading… Еден човек – десеттина, помалку или повеќе, реални желби. Во новогодишниот број „Наш весник“ пред точно половина век ги пренесувал новогодишните желби на деветмина кумановци. КакоПрочитај повеќе

Loading...

Сподели со своите пријатели

Уште пред да се изгради манастирот Свети Прохор Пчински, планината Козјак се протегала се до селата Старо Нагоричане и Стрновац и источно од селото Војник. Loading… Гората била густа, буките и дабовите високи, а реката Пчиња, скриена сред бујноз еленило. Понекаде имало широки и тревнати чистинки сред кои се издигалеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Единиците на XVII македонска бригада се наоѓале на прагот на Куманово, и тоа на просторот помеѓу „Аџитепе“ и Спомен Костурница. Бидејќи немало потребни податоци за непријателот, за големината и распоредот на нивните сили, командантот и комесарот на Третиот баталјон му поставиле задача на Спиро Зафировски Фартунац да ги собере. Loading…Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Трајко Димков Гелевски, падар, бунарџија, општински прислужник и позивар, живеел во сиромашно, седумчлено семејство. Сите егзистирале од неговата бедна плата. Тоа влијаело децата да се борат за подобар живот. Loading… Најстариот син Тоде „Думба“, како опинчарски работник, учествувал во штрајкот на опинчарските работници и станал член на СКОЈ пред априлскатаПрочитај повеќе

Loading...

Сподели со своите пријатели

Кумановското село Рамно некогаш се викало Тополница и имало околу 30 куќи, но по времето на Карпошовото востание (1689г.) запустело. Loading… Подоцна тука пак се населил некоја Груја арамија, што чувал и по 90 јарми волови, кои ги давал под кирија по околните села. Легендата за настанување на селото БуковљанеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Дојден со својот татко, крајно сиромав, во селото Тромеѓа, кумановско, како колонист на малку земја, Иго Тричковиќ не можел да живее, па побегнал в град. Loading… Се вработил како помошен работник во кујната на жандармериската станица каде успева да стане и шеф. Југославија некогаш имала два брода кои го носелеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Со пљачкосани материјали и со оружје тргнале црните, долги колони кон исток. Така бугарската окупаторска дивизија од Врање се упатила за Бугарија по патот Куманово – Крива Паланка, но не малку била изненадена кога кај Никуштак и Старо Нагоричане ја пречекале Германци. Loading… Многумина бугарски војници никогаш веќе не гиПрочитај повеќе

Loading...

Сподели со своите пријатели

Минатото на нашиот крај е исполнето со низа настани и промени. Секое време со себе носело свои белези и оставало интересни црти за историјата. А настаните и промените се случувале ненадејно и постојано биле присутни мнозинство новини.Не се знаело што носи денот, а што ноќта. Loading… Преку ноќ никнувале новиПрочитај повеќе