Култура

Сподели со своите пријатели

Општина Куманово за годинава одвои 14 милиони денари за настани и манифестации од областа на културата, соопштија денеска надлежните од секторот. Loading… Оваа година предвидено е да се одржат 60-тина манифестации кои се наменети за различни категории граѓани. Програмата е слична како и претходните години, со тоа што годинава акцентПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Излезе од печат стихозбирката „Афродита трча по ветерници“ на поетесата Сања Атанасовска од Куманово, во издание на издавачката куќа „Слово Љубве – Буквибукс“ од Скопје. Loading… Книгата содржи педесетина песни во кои доминира љубовниот мотив, а тие се поделени во три циклуси „Шест песни за Афродита“, „Трчање по ветерници“ иПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Стефан Станковски ученик од IX одделение при Општинското основно училиште „Браќа Миладиновци“ од Куманово освои прво место на изложбата „Флора и фауна – извор на животот и убавината“. Loading… Изложбата беше во организација на Министерство за животна средина и просторно планирање. Никола ИвановскиПрочитај повеќе

Loading...

Сподели со своите пријатели

Националната установа Музеј Куманово одбележува 56 години од постоењето, информираа денеска надлежните од установата. Loading… Оваа година реализирани скоро сите предвидени настани, согласно протоколите, завршени се речиси сите истражувања од повеќе области. Утре, ќе биде отворена изложбата на Марина Цветановска, а до крајот на идната недела ќе завршат археолошките истражувањаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Традиционалната книжевна манифестација „Поткозјачки литературни средби 2020“ – Куманово се одржа вчера виртуелно, соопштија организаторите „Јустиција“ и „ЦККС“. Loading… Годинава на манифестацијата настапија Виолета Николовска, Даниела Андоновска-Трајковска, Елена Пренџова, Игор Трпчески, Ирена Јурчева, Катерина Гогова, Марина Мијаковска, Оливера Доцевска, Славчо Ковилоски, Снежана Стојчевска и Снежана Петрова, како и пејачката МартијаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

По повод Денот на образование на турски јазик – 21 Декември, Институтот „Јунус Емре“ и Фондацијата на стрелци на Република Турција организираат изложба „Турското стреличарство низ историјата“. Loading… Како што соопшти Институтот, изложбата попладне во Куршумли ан ќе ја отвори Мустафа Шентоп, претседател на Големото народно собрание на Турција. ДенотПрочитај повеќе

Loading...

Сподели со своите пријатели

Вкупниот број на прикажани претстави во професионалните театри е намален за 40,6 отсто во периодот 2019/2020 година. Намален е и бројот на посетители за 39,4 отсто во однос на периодот 2018/2019 година. Loading… Според податоците на Државниот завод за статистика, просечниот број на посетителите на една претстава изнесува 221. ВоПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Отворена е нова буџетска програма за културно наследство во опасност. Започнаа конзерваторско-реставраторските интервенции на црквата „Св. Ѓорѓи“ во Курбиново, а токму денеска на веб-страницата на Министерството за култура објавен е и нов јавен повик за финансиска поддршка на уметниците и на културните работници. Ова денеска го истакна министерката за култураПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Почна конкурсот за третиот меѓународен фестивал на краток филм „ФИЛМАЈ 2021“ кој го организира Фото-кино клуб „Козјак“ Куманово, соопштија, денеска од клубот. На конкурсот можат да се пријават кратки играни и документарни филмови со траење до 20 минути, ќе бидат прифатени и пријави за експериментални филмови (изземајќи ги анимираните). Учесниците треба да конкурираат со филмови коиПрочитај повеќе

Loading...

Сподели со своите пријатели

Во Уметничката галерија Куманово, денеска беше отворена етнолошката изложба „Декоративна народна уметност“ од Милица Пешевска Николовска, советник-кустос. Изложбата прикажа текстилно творештво, народна носија од Кумановско, народното творештво и покуќнина дрво, метал и грнчарија, сакрални споменици. Loading… -Денеска ја отворивме изложбата „Декоративна народна уметност“. Поради пандемијата изложбата е со мал бројПрочитај повеќе