Кога бојлерот троши најмалку струја?

Сподели со своите пријатели

Една од навидум нерешливите мистерии е прашањето кога бојлерот троши најмалку електрична енергија – кога е постојано вклучен или кога се вклучува по потреба?

Loading...

Некои ќе ви кажат дека е многу порационално да го оставате котелот цел ден и ноќ, затоа што тогаш не мора да ја загрева целата вода, туку само ја загрева, други се залагаат за теоријата дека е најдобро да се вклучи колку што е потребно. И еве што вели сервисерот на овие домашни апарати за таа дилема.

Апсолутно не е точно дека е подобро за паричникот да се одржува бојлерот постојано вклучен. Се разбира, сè зависи од бројот на членови на домаќинството.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Неверен сопруг го тужи Apple: Тврди дека компанијата е виновна за неговиот развод

Така, ако станува збор за самохрана или брачна двојка, порационално е да го вклучат бојлерот по потреба. Од друга страна, ако станува збор за семејство со поголем број членови, веројатно им е најзгодно да го имаат бојлерот постојано вклучен, затоа што некому ќе му треба вода постојано.

 

 

 

Loading...

Исто така, целта на бојлерот игра голема улога – ако бојлерот е наменет само за туширање, тогаш има смисла да се вклучува повремено, и ако станува збор за голем моментален бојлер што го користите за кујнски цели, тогаш ќе најверојатно го исклучувате многу ретко.

Значи, поекономично е да го осветлите колку што е потребно, и секако, ако веќе внимавате на заштедите, ќе барате да го вклучите во поевтина тарифа.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Kолку гориво троши клима уредот во автомобилот?

Што се однесува до продолжувањето на животниот век на бојлерот, како што објаснува овој сервисер, за него не е важно дали работи постојано или не, ако сите делови се во ред, затоа што „не е човек на кој му треба пауза.

 

 

Трикот што, пак, навистина се „вклучува“ е да го поставите термостатот на 55-60 степени. Нека најголемата вредност што ја поставивте  е 60. Под 55 степени не се формира скала. Од друга страна, ако термостатот постојано се поставува на 90, ќе се создаде многу повеќе варовник, особено затоа што водата што ја користиме е тврда.

Значи, во однос на заштедите, не чувајте го бојлерот постојано вклучен, и со цел да го продолжите неговиот век на траење, обрнете внимание на термостатот и исчистете ја скалата еднаш годишно.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Болни шимпанза се лекуваат сами со лековити билки