Куманово

Сподели со своите пријатели

Кумановецот Дарко Спејко е познат по многу нешта, а наскоро ќе го видиме и во улогата на пејач.   Loading… View this post on Instagram soon A post shared by D A R K O S P E J K O (@spejko) on Aug 25, 2020 at 2:40am PDT  Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Филип Насковски, кој доаѓа од средното техничко училиште „Наце Буѓони” од Куманово, е победник на националниот МОС (Microsoft Office Specialist) натпревар, и следната година во Орландо, Флорида ќе ја претставува нашата земја на светскиот МОС натпревар. Финалето на националниот МОС натпревар се одржа денеска во организација на „Сертиадрија“, во рамкиПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Сигурно кумановци добро ја познаваат, но пошироката јавност помалку скришно ја запознава преку социјалните медиуми на својот сопруг. Одпрва помалку срамежлива, но кога малку ќе се доближиме комуникативна, отворена и пристапна за секого. Одлично се носи со своите животни „улоги“ пред се како пријател, наставник, мајка, но и сопруга наПрочитај повеќе

Loading...

Сподели со своите пријатели

Денот на востанието против фашистичкиот окупатор со години наназад се слави во Куманово. Прослава имало и во далечната 1961 година кога два дена биле организирани повеќе настани во кумановската околина.   Loading…   На 10 откомври во 15 часот со полагање венци на Спомен Костурница започнало прославувањето на овој националенПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Обилните врнежи од дожд кои од рано утринава го зафатија Куманово предизвикаа поплавување на дел од улиците, со оглед дека атмосферската канализација не е во можност целосно да ја апсорбира водата. Но, еден кумановец можноста ја искористи да се пошегува. Со својата јадица тој излезе на булеварот и ловеше риби.Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Кумановецот Стефан Стојановски ја промовираше својата нова песна под насловот „Усни ко малини“. На музиката, аранжманот и текстот се потпишува Јован Василевски, а спотот е во режија на Мери Стојановска со кореографија на Денс студио „Мак“. Loading… Во продолжение уживајте во песната на младиот кумановски уметник.

Loading...

Сподели со своите пријатели

Викендов во пракот кај Меморијалниот центар АСНОМ во Пелинце се организираше забавата „Пикник во Пелинце“ на која освен кумановци, присуствуваа и поголем број луѓе од останатите градови во Македонија. За забавата се погрижија Flooder, Dako K & Mamli, Marko Di и Ivan Petkovski. Loading… Настанот беше организиран според сите протоколиПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Во Градиште, околу три километри источно од Коњу, кратовско, постоел утврден град со околу 500 метри должина и ширина, кој бил добро заграден со ѕидишта и Турците никако не можеле да влезат во него. Но, за една свадба во Градиште, сите главатари од градот отишле за девојка дури во СолунПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

До пред околу 500-600 години во денешното село Драгоманце не постоела ниту една куќа. Тогаш во ова место се доселиле тројца браќа од селото Поповец, крај Алексинац, пристигнале до тука и рекле: – Овде ќе останеме, па како му драго, ќе живееме некако… Loading…     Но, местото на иднотоПрочитај повеќе

Loading...

Сподели со своите пријатели

Некогаш селото Малотино било само маало од селото Враготурце и таму им се наоѓале заедничка црква и гробишта, а куќите им се наоѓале до реката Бистрица, во месноста Масленке. Плодно било местото, народот убаво си живеел, но фатила некоја страшна чума, та многу народ изумрел, а нивјето необработено запустело. Loading…Прочитај повеќе