Македонија

Министерството за труд и социјална политика ги информира домаќинствата кои останале без приходи или биле дел од неформалната економија за правото на гарантирана минимална помош (ГМП). Со цел олеснување на последиците од здравствено-економската криза, со Уредба со законска сила за примена на Законот за социјалната заштита за време на вонреднаПрочитај повеќе

Владата на Република Северна Македонија на денешната 38-ма седница дозволи посебен режим на движење за лицата со попреченост. За овие наши граѓани нема да важи забраната за движење во периодот од 19:00 до 20:00 часот, од понеделник до петок, а во деновите на викенд од 11:00 до 13:00 часот. Loading…Прочитај повеќе

Министерството за здравство информира дека на Клиниката за инфективни и фебрилни состојби во Скопје почина едно лице од Куманово на возраст од 73 години. Во својот стан во Кавадарци е пронајдено починато лице на возраст од 44 години, кај кого постмортем е земен брис и истиот вчера потврдил присуство наПрочитај повеќе

Loading...

  Министерот за економија Крешник Бектеши денеска на прес- конференција во Владата ги демантираше информациите на туристичко – угостителската комора при Сојузот на стопанско комори кои што беа презентирани вчера. Loading… Министерот за економија како надлежен за ресорот туризам и угостителство презентираше неколку факти со кои се демантираат наводите произнесениПрочитај повеќе

На лицата кои патуваат низ земјите со среден и висок ризик на КОВИД – 19, а кои управуваат тешки моторни возила за превоз на прехранбени артикли и друго, за време на нивниот транзит и престој во овие земји, им се препорачува да ги почитуваат следните мерки за лична и колективнаПрочитај повеќе

На фирмите кои вршат дејност производство на прехранбени производи, им се препорачува производниот процес да се организира на следниот начин: Во погоните каде непосредно се врши производниот процес да се лимитира бројот на вработени до таа мера да работниците бидат на растојание од 1,5 до 2м. Loading… Во кланиците порадиПрочитај повеќе

Loading...

На фирмите кои вршат дејност производство и имаат производни погони, хали и слично, им се препорачува производниот процес да се организира на следниот начин: Во погоните каде непосредно се врши производниот процес да се лимитира бројот на вработени за работниците да бидат на растојание од 1,5 до 2м. Loading… ВработенитеПрочитај повеќе

Владата на Република Северна Македонија на денешната 38-ма седница на предлог на Министерството за здравство и Министерството за труд и социјална политика дозволи посебен режим на движење за лицата со попреченост. За овие наши граѓани нема да важи забраната за движење во периодот од 19:00 до 20:00 часот, од понеделникПрочитај повеќе

  Во однос на новата забрана за движење што ја донесе Владата на Република Северна Македонија, а којашто стапува во сила од денеска (среда 08.04.2020), Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги известува земјоделците: Loading… -Земјоделците што имаат работни обврски на своите земјоделски површини на фармите, а кои се наоѓаатПрочитај повеќе

Loading...

Министерството за труд и социјална политика, во врска со начинот на одржување на контактите на децата со родителите со кои не живеат, во услови на пандемија од корона вирусот, потсетува дека согласно со Законот за семејството, родителското право го вршат родителите заедно, во согласност со потребите и интересите на децатаПрочитај повеќе