Саудиска Арабија ја укинува забраната за кино

Сподели со своите пријатели

Саудиска Арабија соопштува дека ќе ја отстрани повеќедецениската забрана за кино во рамките на социјалните реформи кои ги спроведува саудискиот принц Мохамед бин Салман, а кои ќе направат потреси во ултраконзервативното кралство, оценува Гардијан.

– Прв пат по повеќе од 35 години комерцијално кино ќе биде дозволено и ќе започне со работа веќе на почетокот на 2018 година, се наведува во соопштението кое го издаде саудиското Минситерство за култура и информирање и додава дека владата веднаш ќе започне да издава дозволи за работа.

НАВИСТИНА КРАЛСКИ: Кралот на Саудсика Арабија потрошил 100 милиони долари за летување

Loading...

Повторно отварање на киното претставува суштинска промена за Саудиска Арабија. Кралството промовира забава во рамките на големите промени кои се познати како „Визија 2030“, кои се спроведуваат покрај противењето на конзервативците.

– Ова означува пресвртница во развојот на културната индустрија во кралството, се наведува во соопштението на министерот за информирање Авад Алавад.

Конзервативците, кои кината ги сметаат како закана по културата и верскиот идентитет, беа главни инцијатори за нивното затворање во осумдесетите години од минатиот век.

Што да прави кралот кога златните скали ќе се расипат при слетување на авионот кај Путин? (видео)

Свештеникот од највисок ранг во Саудиска Арабија во јануари зборуваше за грешноста на кината, додавајќи дека тие ги искривуваат моралните вредности, но властите го отвфрлија секое противење.

Саудиските продуценти веќе долго тврдат дека забраната за кино нема логика во ерата на Јутјубот.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.