Илјадници царски пингвини угинаа на Антарктикот

Сподели со своите пријатели

Илјадници бебиња пингвини починале минатата година на Антарктикот поради брзото топење на мразот.

Loading...

Рекордно ниското ниво на мраз во морето на Антарктикот на крајот на 2023 година доведе до неможност за репродукција во петтина од колониите на царските пингвини на континентот, според Британскиот институт Антарктик Истражување (БАС).

Студијата беше објавена вчера во списанието Antarctic Science, на Светскиот ден на пингвините.

Истражувањето користело сателитски податоци за да го открие степенот на влијанието на раното распаѓање на морскиот мраз врз циклусот на размножување на пингвините.

Ако морскиот мраз на кој се размножува колонијата за размножување се распадне пред младенците да пораснат водоотпорни пердуви, тие имаат мали шанси да преживеат.

Пилињата кои влегуваат во водата пред да им пораснат пердувите имаат висока, па дури и вкупна стапка на смртност во колонијата.

Предвидувањата дека видот би можел да исчезне до крајот на векот

Дури и да останат на парче лебдечки мраз што се откинало, нивните шанси се мали бидејќи родителите тешко наоѓаат храна за своето потомство.

Четиринаесет од 66-те колонии беа погодени во 2023 година, во споредба со 19 претходната година, според анализата презентирана во списанието Antarctic Science.

Loading...

Неуспесите во размножувањето се директна последица на невиденото губење на морскиот мраз во регионот во последните години поради климатските промени.

Исклучително ниска летна ледена покривка е забележана во 2022 и 2023 година.

Се проценува дека моментално има неколку стотици илјади царски пингвини оставени во дивината.

Според предвидувањата, овој харизматичен вид би можел практично да исчезне до крајот на векот доколку емисиите на стакленички гасови продолжат да растат со сегашната стапка.