Чернобил – како нуклеарна катастрофа направи најголем европски резерват на природата?

Сподели со своите пријатели

Кога мислиме на успеси во животната средина, сигурно никој не би помислил на катастрофата во Чернобил од 1986 година. Сепак, научниците сега се обидуваат да откријат како се случило флората и фауната во забранетото подрачје околу нуклеарната централа денес толку нагло да се обноват.

Loading...

Никој не оспорува дека експлозијата на нуклеарната централа во Чернобил во 1986 година е досега најтешкиот инцидент за животната средина во историјата на човештвото.

Враќање дома: Луѓето во Припјат, прв пат од катастрофата во Чернобил

 

 

Небото исто така било контаминирано, а радиоактивниот дожд паѓал низ цела Европа.

Според податоците, веднаш по избувнувањето на катастрофалната експлозија, загинале помалку од сто луѓе.

Loading...

Во „градот на духовите“ сепак има живи: Тие одбиле да ги напуштат домовите во Чернобил (ВИДЕО)

Во 2005 година, Обединетите нации и Светската здравствена организација објавија дека имало 4.000 смртни случаи поврзани со катастрофата во Чернобил.

Постојат и организации кои тврдат дека дури 16.000 луѓе починале во Европа како резултат на зрачењето во Чернобил.

 

 

Околу 117.000 луѓе биле евакуирани од непосредна близина на нуклеарната централа, пред се од Припјат, град изграден за потребите на електраната. Воспоставена е забранета зона, чии граници се поставени во радиус од 30 километри од самата централа.

Делови од Белорусија исто така се вклучени во оваа зона, бидејќи поголемиот дел од нејзината територија е преплавен со радиоактивен дожд.

Loading...

Влегол во нуклеарен реактор во Чернобил и затекнал сцена како од најголемиот кошмар (ВИДЕО)

Денес, забранетата зона зафаќа површина од околу 2.800 квадратни километри и, како што може да се претпостави, е една од најзагадените области во светот.

Веднаш по катастрофата, биле оштетени над 400 хектари борова шума, а околната флора и фауна – како и сите блиски извори на вода – биле целосно загадени.

 

 

Но, сега, скоро 35 години по инцидентот, се чини дека забранетата зона околу Чернобил претрпе необична трансформација на флората и фауната.

Што се смени?

Loading...

И покрај многу обемната непосредна штета предизвикана на екосистемот во забранетата зона околу Чернобил, биодиверзитетот во областа рапидно се зголеми во последните три децении.

Град кој е плански граден за настраданите од Чернобил со децении е најбогат во Украина

Ретки животински видови, како рис и загрозени видови европски бизони, повторно ја населиле областа.

Во белорускиот дел на забранетата зона, истражувачите открија дека популацијата на диви свињи, елен и срна е зголемена десет години по катастрофата.

Исто така, забележано е дека популацијата на волци се зголемила за седум пати.

 

Loading...

 

„Бројот на волци е седум пати поголем, веројатно затоа што нема лов во ограничената област“, ​​рече Џејмс Смит од Универзитетот во Портсут, кој спроведува истражување на природата во оваа област, заедно со Ник Бересфорд од Центарот за екологија и хидрологија.

„Нашите надзорни камери во Украина снимија и евроазиски рис, кафеава мечка, црн штрк и европски бизон. Украински и белоруски истражувачи снимија стотици растителни и животински видови во зоната, вклучително и повеќе од 60 (ретки) видови“, објаснува Бересфорд.

Таа е единственото дете родено и израснато во Чернобил (ФОТО)

Loading...

Видови како што е дивиот коњ Пржевалски, ретка и загрозена раса на коњи, роден во Централна Азија, дури биле намерно ослободени во областа, како дел од напорите за зачувување на природата.

Сепак, сè уште е непознато колку се здрави овие животни, а многу научници се загрижени дека овие видови ќе продолжат да ги чувствуваат ефектите од изложеноста на зрачење. Но, во моментов нема можности да се добијат точни податоци за следење на овој проблем.

 

 

Loading...

Сепак, истражувачите кои ги проучувале ефектите од катастрофата во Чернобил врз растенијата, оваа недела објавија дека пченицата, ‘ржот, јачменот и овесот одгледувани во близина на областа се уште се загадени.

Скоро половина од сите примероци испитани од научници од Универзитетот во Ексетер и Украинскиот институт за земјоделска радиологија содржеле неовластено ниво на радиоактивни изотопи.

Приказната за професорот Легасов – Херојот на Чернобил (ВИДЕО)

Но, бумот на населението кај цицачите, особено во областа, сè уште се смета за добар знак. И покрај масовната контаминација, Бересфорд, заедно со другите истражувачи, верува дека „целокупниот ефект бил позитивен“ врз животинскиот свет во ограничената област.

„Зрачењето донесено од Чернобил се чини дека е помалку штетно за животинските видови отколку присуството на луѓе кои ја напуштиле областа“, објаснува експертот за биохемија на растенијата Стјуарт Томпсон, кој додава дека „животот напредува повеќе од порано во забранетата област“.

 

Loading...

 

Дали луѓето некогаш ќе можат да се вратат?

Така, забранетата област околу Чернобил стана еден од најголемите европски природни резервати, што го докажува штетното влијание на луѓето врз дивите животински видови.

Научниците сè уште расправаат дали оваа зона некогаш повторно ќе биде населена со луѓе.

Loading...

НАЈСТРАШНАТА СНИМКА ОД ЧЕРНОБИЛ: Човекот кој ја направил починал два месеци потоа (ВИДЕО)

Украинските државни власти во 2011 година објавија дека областа ќе биде затворена во следните 320 години, додека директорот на Гринпис и Чернобил, Игор Грамоткин изјавија дека ќе бидат потребни 20.000 години за луѓето да бидат безбедни во оваа област.

Неверојатно е дека околу 187 лица, познати како „самостојни доселеници“ (кои доброволно се вратија), останале во забранетата зона од 30 километри.

 

 

Технички, сè уште е нелегално, иако во 2012 година локалната власт даде неофицијална дозвола дека можат да останат само постарите самостојни доселеници.

Владата им дава социјална помош на овие жители, но нивниот престој во забранетата област сè уште не е легализиран.

Мистерија во Чернобил: Радиоактивни „ѕверови“ шетаат низ шумите (видео)

Долгорочниот успех на заздравувањето на животната средина во регионот нема да биде разјаснет во наредните години, но веќе се формулирани јасни лекции што треба да се научат.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *