Таа е единственото дете родено и израснато во Чернобил (ФОТО)

Сподели со своите пријатели

Единственото дете родено во виско контаминираната чернобилска зона по катастрофата од 1986 година пораснало во здрава млада жена.

Чернобил повторно е топ тема, благодарение на мини серијата на HBO за нуклеарната катастрофа, но маријка во неа не се појавува, иако за неа велат дека претставува „симбол на чернобилската ренесанса“.

Loading...

Приказната за професорот Легасов – Херојот на Чернобил (ВИДЕО)

Таа ги полнела насловните страни пред 19 години, кога станала првото бебе родено и израснато во близина на спортниот реактор број четири. Но, пред серијата со години не се појавувала во медиумите. Маријка, која наскоро ќе го прослави 20от роденден, студира во Киев, а „Сандеј експрес“ ја пронашол во главниот град на Украина.

– Добро сум, работам, рекла таа, а пренесува Мирор.

Кога е родена во 1999 година, украинските власи се обиделе да го сокријат „срамот“ за неојзиното доаѓање во семејство на чернобилски работници кои илегално живеат во зоната на евакуација од 30 километри.

Со години чекал дозвола да го сними Чернобил со дрон. Сега успеал а снимката остава без зборови (ВИДЕО)

Нејзините родители одбиле да ја напуштат зоната, затоа што властите не им понудиле алтернативно сместување. Многу ги малтретирале и обвинувале за „убиство“ на својата ќерка.

Пливала во реката каде јадела од рибата, која ја ловел нејзиниот татко Михаил за да го прехрани семејството. Токму во таа река уредите покажувале масивно ниво на радијација. Сепак таа пиела и млеко од кравата хранета со чернобилска трева, озрачена од нуклеарната експлозија.

Нејзината мајка Лидија Совенко морала да ги негира гласините за здравјето на својата ќерка.

Loading...

НАЈСТРАШНАТА СНИМКА ОД ЧЕРНОБИЛ: Човекот кој ја направил починал два месеци потоа (ВИДЕО)

– Ако луѓето мислат дека е мутант или дека има две глави, не се во право. Таа е прекрасно дете, кое е апсолутно здраво, колку што можеме да видиме, рекла во едно интервју.

Маријка денес не сака да размислува за минатото, додека ги финансира сопствените студии, работејќи во еден модерен бар.

– Навистина не и значи да биде единствената, затоа што е родена во Чернобил. Всушност, фактот дека таа е единствено дете кое е родено тука по експлозијата и кое пораснало во Чернобил, е прилипчно болен за неа. Тоа го гледа како стигма, велат нејзините родители.

Пред 3 децении одбил да го напушти Чернобил, денес има 90 години и се уште живее таму (ВИДЕО)

Нејзината мајка, која денес има 66 години, тоа одблизу го објаснила.

– Луѓето тука веруваат дека Маријка е симболот на чернобилската ренесанса, знак од Бога кој тие го толкуваат како благослов да се живее овде, дека животот се враќа на оваа ослабнато место, заклучила Лидија.

Image by Денис Резник from Pixabay

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *