Историја (Page 4)

Сподели со своите пријатели

Во 1958 година, Белгија го претстави Светскиот саем, кој беше 200-дневна прослава на повоениот социјализам, култура и технолошки напредок. Loading… Сепак, една изложба во тоа време привлече големо внимание. Презентација во живо на мажи, жени и деца од Африка во „природна средина“, изложена за едукација и забава на белите Европејци.Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

За жал, убиства, исчезнувања и киднапирања се случуваат насекаде – дури и во Вирџинија. Со голем број познати случаи на убиства со текот на годините, несомнено е дека нерешените случаи ви создаваат студ во ‘рбетот – и вашата симпатија кон семејствата на жртвите. Loading… Би можеле да наброиме безброј неразјаснетиПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Во 1971 година, кога ја презеде власта во Уганда со воен удар, Иди Амин побара сите да му се обраќаат со наслов: , освојувач на Британската империја во Африка, особено Уганда, и претседател на полицијата и затворскиот совет “, иако овој поранешен боксер со полу работно време немал „д“ одПрочитај повеќе

Loading...

Сподели со своите пријатели

Барање за прием во „Слободни ѕидари“ може да поднесе секој. Членовите на организацијата веруваат во „вистината, толеранцијата, почитта и слободата“. Loading… Некогаш членовите биле исклучиво бели, а денес можат да се приклучат луѓе од сите националности и раси. Жените, во теорија, сè уште не можат да станат членови, но воПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Еден од најистакнатите поглавари, Нунуку, воспоставил револуционерна идеја за мир и оттогаш сите видови конфликти биле забранети, војните како концепт исчезнале, а личните несогласувања, кога не можеле да се решат мирно, биле решени со дуели. Loading… Мориорите биле племе со полинезиско потекло што го населувало островот Рекоху, денес познат какоПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Алексеј Аркипович Леонов, руски космонаут и генерал на воздухопловните сили, стана првиот човек што останал во вселената на 18 март 1965 година! Loading… И не само тоа, тој дури извел два вселенски лета, кои траеле вкупно 7 дена и 33 минути, но и првата прошетка во вселената (вкупно време –Прочитај повеќе

Loading...

Сподели со своите пријатели

Нејзините смарагдни очи и извонредната убавина на лицето, изгледот и гласот ја прославиле Сораја Есфандијари Бахтиари, која станала позната низ целиот свет како „принцезата со тажни очи“, несреќна жена која била проколната од судбината. Loading… Таа била ќерка на ирански благородник и амбасадор во Германија, Калила, кој ја запознал нејзинатаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Родителите се шокирале кога виделе дека нивното бебе има брада како возрасен, но наскоро се утешиле кога сфатиле дека нивната ќерка – каква што е – е единствената можност да се збогатат. Loading… Таа имала помалку од една година кога била вклучена во изложбата на изроди на патувачкиот циркус наПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Една од главните области на интерес на Џон Б. Калхун било потенцијалното влијание на пренаселеноста врз општеството. Во повоените години, кога светското население рапидно растело, пренаселеноста била перцепирана како многу реален потенцијален проблем. Loading… Првите експерименти врз глувци ги започнал Џон Калхун во 1947 година. Во тоа време, американски етологПрочитај повеќе

Loading...

Сподели со своите пријатели

Кога, пред девет години, археолозите потврдија дека гробницата на англискиот крал Ричард Трети се наоѓа под паркинг во Лестер, тие конечно можеа да стават точка на долготрајната потрага по една од најбараните гробници во светот. Loading… Сепак, некои големи потраги по гробници сè уште траат бидејќи местата каде што сеПрочитај повеќе