Пронајдени писма испратени пред 265 години

Сподели со своите пријатели

Во Велика Британија се отворени 104 писма испратени пред повеќе од 250 години.

Loading...

Тие биле наменети за морнарите на францускиот воен брод „Галатеа“, кои никогаш не ги примиле.

Писмата никогаш не стигнале на нивните адреси бидејќи биле запленети од британската морнарица.

Всушност, 265 години подоцна, тие биле случајно пронајдени во британскиот национален архив од страна на истражувачот од Кембриџ, Рено Мориер.

„Погледнав во кутијата само од љубопитност и ги најдов. Буквите беа во три купови врзани со селотејп, беа запечатени. Сфатив дека сум првиот човек што ги прочитал овие многу лични пораки откако се напишани“, рече Мориер.

Француската пошта ги испратила писмата до неколку воени пристаништа низ земјата за да се обидат да ги достават, но безуспешно.

„Галатеа“ отпловил преку морето до Квебек, но по пат „паднал“ во рацете на Британците.

Затоа, француските власти решиле да ги испратат писмата во Англија, надевајќи се дека сепак ќе стигнат до нивните адреси, но таму ѝ беа предадени на морнарицата и повеќе од четвртина милениум лежеле заборавени во фиоки.

Loading...

Морие ги побарал имињата и потеклото на сите 181 член на екипажот на францускиот брод и ги поврзал адресите со писателите.

Меѓу оние кои залудно чекале вести за своите најблиски бил и вториот поручник Луис Шамбрелан.

„Можам да ти пишувам цела ноќ. Јас сум твојата верна сопруга. Добра ноќ мој драг пријателе. Полноќ е. Мислам дека е време за одмор“, напишала неговата сопруга Мари Дубоск.

Никогаш повеќе не се виделе. Таа умрела следната година, а тој се вратил во Франција неколку години подоцна и повторно се оженил, Би-Би-Си ги сумираше наодите на Мориер.

Писмата се напишани за време на Седумгодишната војна, во која Франција и Велика Британија се бореа на морињата за колонијални поседи и превласт во поморската трговија.

Војната заврши со Парискиот договор, кој конечно ја зацементира британската колонијална надмоќ и го означи падот на Франција.