Историја

Сподели со своите пријатели

Денешниот ден во поранешната СФРЈ бил многу значаен ден, на 29-ти ноември се славел Денот на Републиката и бил најголем државен празник. Loading… На тој ден, официјално се одбележувала годишнина од Второто заседавање на АВНОЈ во 1943 година, кога претставниците на партизанското движење прогласиле федерално уредување на Југославија и уставнотворноПрочитај повеќе

brown paper and black pen

Сподели со своите пријатели

Во Велика Британија се отворени 104 писма испратени пред повеќе од 250 години. Loading… Тие биле наменети за морнарите на францускиот воен брод „Галатеа“, кои никогаш не ги примиле. Писмата никогаш не стигнале на нивните адреси бидејќи биле запленети од британската морнарица. Всушност, 265 години подоцна, тие биле случајно пронајдениПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Во 1978 година, во акцијата на ревијата на Арена „Го бараме најстариот Југословен“, новинарите заминале во селото Ораш Плање, на десет километри од Тешња, каде што живеел Мехо Хаџиќ, веројатно најстариот жител на Југославија. Loading… Тој, според тогашните написи од весниците, имал 130 години. Но, оваа информација треба да сеПрочитај повеќе

Loading...

Сподели со своите пријатели

Објавен е детален извештај за медицинските злосторства за време на националсоцијализмот и нивните ефекти до денес. Loading… Ова треба да ги сензибилизира и денешните лекари, пишува ДВ. „Често е изненадувачки колку е ограничено знаењето за злосторствата на нацистите во денешната медицинска заедница, освен можеби нејасната идеја за експериментите на ЈозефПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Индира Ганди беше единствената жена премиер во историјата на Индија, таа управуваше со земјата четири мандати од 1966 до 1977 година и од 1980 до 1984 година. Loading… Родена е во 1917 година, а многумина ја сметаа за визионер и национална хероина на своето време. Таа е убиена на денешенПрочитај повеќе

aged, antique, cool backgrounds

Сподели со своите пријатели

Пред шеесет години за прв пат беше испратена порака меѓу светските велесили преку кризна комуникациска врска, позната и како „црвениот телефон“, иако не е ниту телефон ниту црвен телефон. Loading… Пораката од 30 август 1963 година од Вашингтон до Москва беше повеќе тест за секоја буква на англиската тастатура отколкуПрочитај повеќе

Loading...

Сподели со своите пријатели

Кристин и Леа Папен ја поминале својата младост во селата околу Ле Ман во западна Франција. Loading… Разликата во годините меѓу нив била седум години, но тоа не влијаело на нивниот однос. Тие имале постара сестра Емилија, која станала калуѓерка откако нејзиниот татко наводно ја силувал. Кристин и Леа порасналеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Во Онтарио, Канада, на 28.05.1934 година, Елзир Дион (25) родила пет девојчиња. Малкумина во породилиштето верувале тој ден дека новородената петорка ќе преживее. Родени биле два месеци порано. Loading… Дури и докторот Алан Рој Дефо, кој ја породил мајката и ги завиткал новородените бебиња во топли чаршафи по породувањето, неПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Секоја година група пионери од сите краишта на Југославија имале можност лично да се видат со Јосип Броз Тито, да го поздрават и да му пренесат илјадници желби од своите другарчиња пионери и да му посакаат и понатаму да живее за среќата и доборот на своите народи. Loading… Куманово заПрочитај повеќе

Loading...

Сподели со своите пријатели

На 9 мај 1945 година, со капитулацијата на нацистичка Германија заврши Втората светска војна во Европа. Loading… Овој ден се слави како Ден на победата, а се слави и како Ден на Европа. Безусловната капитулација на Германија беше потпишана во Берлин нешто по полноќ од фелдмаршалот Вилхелм Кајтел, во имеПрочитај повеќе