Претседателски избори

Сподели со своите пријатели

Над половина милион гласови освои кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Сиљановска Давкова на денешниот втор круг од претседателските избори. Loading… Вкупно 64,93 отсто од гласачите кои денеска излегле на гласање ѝ го дале гласот, односно 506.955 гласови. Нејзиниот противкандидат од СДСМ Стево Пендаровски, освои 228.987 гласови, односно 29,33 отсто. Бројот наПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Кандидатот на СДСМ Стево Пендаровски освои повеќе гласови во Липково од противкандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Сиљановска-Давкова. Loading… Според досега обработени 77,78 отсто од гласачките места, ДИК објави дека Пендаровски во оваа општина освоил 43,99 отст од гласовите, односно 575 гласови. Сиљановска-Давкова добила 24,48 отсто од гласовите, односно 320 гласови. ЛипковоПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Државната изборна комисија обработи 73,68 отсто од избирачките места во општина Старо Нагоричане. Loading… Според досега обработените податоци, кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Сиљановска Давкова освоила 63,26 отсто од гласовите, односно вкупно 663 гласа. Кандидатот на СДСМ Стево Пендаровски освоил 358 гласа, односно 34,16 отсто. Неважечки биле 27 ливчиња. Денеска правоПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Државната изборна комисија објави резултати за половина од избирачките места низ Македонија за вториот круг од претседателските избори. Loading… Според 54,62 отсто од обработените гласови, водство со 63,66 отсто има кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Сиљановска Давкова. Таа досега има 257.220 гласови. Стево Пендаровски, кандидатот на СДСМ освоил 29,96 отсто односноПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Државната изборна комисија ги објави првичните резултати за исходот од претседателските избори во Куманово. Loading… Според 14,97 отсто обработени избирачки места, односно 12,13 отсто од гласовите, блага предност има кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Сиљановска Давкова со 55,14 отсто или 1.792 гласови. Кандидатот на СДСМ Стево Пендаровски според првичните резултати имаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Излезноста до 18:30 часот на вториот круг претседателски избори во Старо Нагоричане е 55,24%, покажуваат податоците на Државната изборна комисија. Loading… Овој процент се базира на вкупно 99,87 отсто од обработени избирачки места. Тоа е за поголема излезност од првиот круг, кога во исто време гласачкото право го оствариле 51,17Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Излезноста до 18:30 часот на вториот круг претседателски избори во Куманово е 44,49%, покажуваат податоците на изборна комисија. Loading… Овој процент се базира на вкупно 64,42 отсто од обработени избирачки места. Тоа е помала излезност од првиот круг, кога во исто време гласачкото право го оствариле 47,33 отсто. Право наПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Излезноста до 18:30 часот на вториот круг претседателски избори во Македонија е 46,37%, покажуваат податоците на Државната изборна комисија. Loading… Овој процент се базира на вкупно 90,55 отсто од обработени избирачки места. Право на глас на вториот круг од претседателските избори во Македонија имаат 1.815.350 избирачи. На парламентарните избори своетоПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Очекување да победи демократијата и осуда на тивкиот бојкот на претседателските избори од ДУИ, ова беше пораката што денеска ја упати кумановскиот градоначалник и претседател на Движење ЗНАМ – За наша Македонија по остварување на своето гласачко право. Loading…     Во друштво на својата сопруга Надица, Димитриевски гласаше наПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Претседателот на ДИК Александар Даштевски објави дека излезноста на претседателските избори била 42,32% со што е исполнет цензусот. Loading… Сепак, реалноста можеби е поинаква. Сајтот на Државната изборна комисија покажува други бројки, а тоа е излезност од 39,32 отсто. За да има цензус над 40 отсто, што е услов заПрочитај повеќе