Неколку зрна црн бибер и заборавете на лекарите

Сподели со своите пријатели

Да, дефинитивно е неопходно да се обидете со овој едноставен трик! И верувајте ќе бидете изненадени од резултатите! Многу луѓе ширум светот ја пијат оваа мешавина за лекување и спречување на сосема различни проблеми!

Како да го користите – тоа е многу едноставно! Вие само треба да додадете 2 лажици црн бибер во чаша вода, нека се вари 3-4 минути! Потоа извадете го од местото за готвење, исплакнете ја и испијте ја течноста додека се уште е топлё!

Сега, ајде да кажеме неколку зборови за црниот пипер – акутен лута зачин со бројни бенефиции за здравето. Во реалност, таа е широко се користи во ајурведската медицина. Овој зачин има активна компонента наречена пиперин кој му придава на црниот бибер со карактеристичниот вкус.

Освен тоа содржи железо, калиум, калциум, магнезиум, манган, цинк, хром, витамини А и Ц и други хранливи материи. Многу експерти ширум светот тврдат дека пиперинот во црниот бибер ја зголемува достапноста на различни хранливи материи како витамини А и Ц, селен, бета-каротин и други, на тој метод обновување целокупното здравје.

Био достапностата се однесува на количеството на хранливи материи или адитиви кои се апсорбираат од телото. Вие исто така е потребно да знаете дека оваа моќен зачин го стимулира вкусот рецептори и ја зголемува секрецијата на хлороводородна киселина во желудникот, што од своја страна потпомага правилното варење. Интересно е дека повеќето дигестивни проблеми се предизвикани од недостатокот на хлороводородна киселина наместо вишокот количини од него. Направени наскоро лабораториски испитувања и компјутерски модели докажале дека содржан во пиперин, блокира формирањето на нови масни клетки на генетско ниво.

Leave a Reply