Зошто усните пецкаат кога јадеме ананас? Ананасот „не јаде“ нас или ние него?

Сподели со своите пријатели

Ананасот е полн со витамин Ц, добар е за очите и срцето, ја ублажува болката во зглобовите … Исто така е чистач на артериите и ризница на хранливи материи – но и ензимот бромелаин кој „не јаде“.

Loading...

Ензимот бромелаин кој ги обезбедува сите наведени здравствени придобивки од консумирање ананас, ја извршува функцијата на разградување на некои протеини.

Значи, не треба да се грижите ако почувствувате чувство на печење. Тоа е само знак дека ананасот ја работи својата работа и прочистува.

 

 

Овој процес започнува во моментот кога го ставате ананасот во устата. Тоа чувство доаѓа од ензим кој, додека го јадете, тој пробува да ве „јаде“ вас. Ако јадете многу ананас, ќе забележите дека усната шуплина ќе ви стане чувствителна, како нешто да ве каснало.

Не грижете се, ова чувство поминува по неколку часа, а можеби и следниот ден. Ако сте чувствителни на ананас, обидете се да го комбинирате со друго овошје.

Loading...