Зошто е поздраво да се јаде ладен компир?

Сподели со своите пријатели

Приврзаниците и љyleубителите на здрав начин на живот и исхрана имаат аверзија кон овој зеленчук, но залудно.

Loading...

Ние ќе ви кажеме какви придобивки може да донесе компирот и како да ги јадете за да не добиете вишок килограми.

Зошто компирот е корисен?

Компирот е одличен извор на витамини. Богат е со витамини Б2, Б3, Б6, Б9 и Ц, што е особено важно за зајакнување на имунитетниот систем.

Покрај тоа, компирот има многу антиоксиданти кои ги штитат телесните клетки, спречуваат оштетување на слободните радикали и го забавуваат процесот на стареење.

Друга важна предност на компирот е нивната висока содржина на калиум. Недостатокот на овој минерал во организмот доведува до многу непријатни последици, бидејќи калиумот е одговорен и за правилно функционирање на мускулите, тој е неопходен за клеточен метаболизам и нормално функционирање на нервниот и кардиоваскуларниот систем.

Покрај калиум, компирот содржи калциум, магнезиум, цинк, железо и манган.

Во помали количини од калиум, но во комбинација со друга храна, може да ви заштеди ризик од недостаток на овие елементи.

Loading...

Зошто компирот е најдобро да се јаде ладен?

Компирите содржат таканаречен „стабилен“ скроб, кој конечно ја постигнува својата „стабилност“ по целосно ладење.

Едноставно кажано, за време на термичка обработка (готвење или печење), скробот содржан во компирот ја менува својата структура. По целосно ладење, скробот станува „стабилен“, односно се стекнува со способност да стигне до дебелото црево, без целосно растворање во стомакот.

„Отпорен“ скроб делува како пребиотик. Резултатот е контрола на шеќерот во крвта, чиста кожа, контрола на гладот ​​и драматично намалување на ризикот од прејадување.

Leave a Reply