Музеј Куманово (Page 2)

Сподели со своите пријатели

Претставници од Музеј Куманово учествуваа на 24 Меѓународен конгрес на византиски студии кој оваа година се одржа во Венеција и Падова, во периодот 22-27 август. Loading… Конгресот претставува централен настан за истражувачите кои го проучуваат византискиот период и се одржува на секои четири години. Овогодинешниот конгрес беше насловен „Византија –Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Кумановци вечерва во лапидариумот на Националната установа Музеј ќе имаат можност да ги разгледаат делата кои ги изработила уметниците од меѓународната ликовна колонија „Куманово 2021“, информираа денеска од НУ Музеј. Loading… На изложбата ќе биде презентирана целокупната продукција изработените дела од минатата година во Меморијалниот комплекс на АСНОМ во Пелинце.Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

По најавата на Музеј Куманово и негирање на тврдењата на некои диви копачи дека поради изградба на пругата Куманово – Бељаковце, ќе биде уништено археолошко наоѓалиште Млака близу кумановското село Шупли Камен, со демант се јави и Македонска Железница. Loading… Во своето писмо до Кумановски Муабети, МЖ Инфраструктура објаснува дека  еПрочитај повеќе