Објавен повик за учество на изложбата „Кумановски ликовни уметници 2022“

Сподели со своите пријатели

Националната установа Музеј Куманово, денеска објави повик за учество на академските уметници од Куманово, за учество на традиционалната изложба „Кумановски ликовни уметници 2022“, која ќе се одржи и годинава во рамки на ноемвриските денови во градот.

Loading...

Крајниот рок за пријавување за учество е 15 октомври годинава.

-Ова е традиционална ликовна манифестација која се реализира во континуитет повеќе децении и единствена од таков вид во градот на која се презентираат кумановските академски ликовни уметници. И годинава очекуваме добар одѕив кај уметниците од Куманово. Низ годините учествувале голем број уметници од различна генерација кои придонеле за развој на уметноста на овој простор-изјави, виш кустос од НУ Музеј Куманово, Драгана Спасковска.

Секој учесник на изложбата потребно е да пријави едно ликовно дело (1), по можност неизложувано, од неговата најнова продукција. Со делото треба да бидат приложени податоци од авторот (биографија), насловот и димензиите. Изложбата ќе се реализира на 10 ноември годинава, при што ќе биде испечатен и каталог. Во текот на месец декември делата ќе бидат вратени на авторите.

Изложбата „Кумановски ликовни уметници“, традиционално се реализира од 1956-тата година до денес, во чест на Денот на ослободувањето на градот.