Музеј Куманово

Сподели со своите пријатели

Националната установа Музеј Куманово доби понуда за соработка со со реномираниот Флорида Универзитет од Мајами, САД. Loading… Станува збор за организирање на археолошки камп во регионот на Куманово, односно на локалитетот Градиште во Бислимска Клисура, во селото Пчиња. – Понудата е резултат на соработката и интересот кој проф. Флорин КуртаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

НУ Музеј Куманово доби вкупно милион и шестотини илјади денари од Министерството за култура за реализирање проекти од годишната програма за тековната година, соопштија од установата. Loading… Меѓу проектите, поодделно одвоени се милион денари за музејска дејност и заштита на нематеријалното културно наследство, за реализирање 16 проекти од областа наПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Во  Салонот на Уметничката галерија при НУ МУЗЕЈ – Куманово на утре од 19:30 часот ќе биде отворена изложба на дела „Кумановски ликовни уметници 2022“. Loading… Изложбата е дел од програмските активности на НУ Музеј – Куманово, и е под покровителство на Министерството за култура на Р.С. Македонија и ГрадоначалникотПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Специјална плакета за трајни вредности доби документарниот филм „Неколку цркви од кумановско со царски двери во резба“, на авторот Валентина Андреиќ, виш кустос историчар на уметност во НУ Музеј – Куманово, на 30-тото, јубилејно издание на Интернационалниот фестивал на аматерскиот документарен филм „КАМЕРА 300“ кој се одржува во Битола, информирааПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Во Салонот на Уметничката галерија – Куманово во среда со почеток во 19 часот, ќе биде отворена самостојна изложба „Визуелна хармонизација на природното богатство“ на академскиот уметник Мухамет Идризи. Loading… Изложбата е дел од програмските активности на НУ Музеј – Куманово. Мухамет Идризи е роден е 1986 година во Куманово.Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Националната установа Музеј Куманово, денеска објави повик за учество на академските уметници од Куманово, за учество на традиционалната изложба „Кумановски ликовни уметници 2022“, која ќе се одржи и годинава во рамки на ноемвриските денови во градот. Loading… Крајниот рок за пријавување за учество е 15 октомври годинава. -Ова е традиционалнаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Во Уметничката галерија во Куманово, на 28 септември со почеток во 20 часот  ќе биде отворена  ретроспективно-монографската изложба на Крсто Славковски. Loading… Заедно со Вангел Наумовски, Ѓорѓе Шијаковиќ, Добри Трендафиловски-Добрин и Ристо Ристовски, тој е претставник на основоположничката генерација на наивата во Република Северна Македонија и истовремено најзначајниот  уметник воПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Во Салонот на Уметничката галерија при НУ Музеј – Куманово, утревечер со почеток од 19:00 часот ќе биде отворена самостојна изложба на академската уметница Деа Салихи од Куманово. Loading… Станува збор за нејзина прва самостојна изложба под работен наслов „Фрагменти од светот на жената“ на која ќе биде прикажана продукцијаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Во Занаетчискиот дом во Куманово утре со почеток во 12 часот ќе се одржи промоција на документарниот филм „Неколку цркви од Кумановско со царски двери во резба“. Loading… Станува збор за авторско дело на Валентина Андреиќ – виш кустос историчар на уметност. Настанот е поддржан од Музеј Куманово и МинистерствотоПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Претставници од Музеј Куманово учествуваа на 24 Меѓународен конгрес на византиски студии кој оваа година се одржа во Венеција и Падова, во периодот 22-27 август. Loading… Конгресот претставува централен настан за истражувачите кои го проучуваат византискиот период и се одржува на секои четири години. Овогодинешниот конгрес беше насловен „Византија –Прочитај повеќе