Центар за култура „Трајко Прокопиев“ (Page 5)

Сподели со своите пријатели

Во фоајето на НУ Центар за култура „Трајко Прокопиев“ Куманово вечерва со почеток во 19.00 часот, ќе се одржи промоција на Зборник на трудови „Антево дело“. Loading… Печатењето на Зборникот е реализирано во рамките на Меѓународната поетско-културна манифестација  „Анте Поповски-Антево перо“. Во улога на промотор ќе биде проф. д-р. КристинаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Министерката за култура Бисера Костадиновска Стојчевска денеска им врачи признанија на актерите од претставата „Бегалка“. Loading…     Како што истакна директорот на Центар за култура „Трајко Прокопиев“, Сашо Тодорвски, ова е култна претстава со која се поистоветува секој кумановец. – По повод претставата „Бегалка“ која е изиграна во 1971Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Во Изложбениот салон на НУ Центар за култура „Трајко Прокопиев“ – Куманово во четврток со почеток од 20 часот ќе биде отворена традиционалната ликовна изложба „Самоуки 2023“. Loading… Ова е 33 издание на оваа манифестација од отворен карактер којашто има за цел да ги претстави делата на неакадемските ликовни уметнициПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Театар Куманово и Драматично куклениот театар – „Иван Радоев“ од Плевен, Бугарија, денеска потпишаа меморандум за соработка кој, меѓудругото, предвидува и реализација на заеднички претстави. Loading… – Се надеваме дека во периодот што следува ќе имаме плодна соработка со овој театар и сугрен сум дека ќе направиме успешна соработка заПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Во Центарот за култура „Трајко Прокпиев“ Куманово во среда на 31 мај гостува Драматично куклениот театар – Иван Радоев од град Плевен, Република Бугарија. Loading… Тие пред кумановската публика ќе ја одиграат својата театарска претстава – дуо драма ,,Еден маж и една жена“. За време на гостувањето во Куманово, директорот,Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Во рамки на меѓународниот фестивал, „Денови на прозата“ кој се одржува во НУЦК „Трајко Прокопиев“ Куманово, денеска се одржа работилница за деца со авторката Јулијана Величковска. Loading…     На интерактивното читање на книгата за деца „Ведра“ од Величковска, присуствуваше и министерката за култура, Бисера Костадиновска Стојчевска. Децата уживаа воПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Во Центарот за култура „Трајко Прокопиев“ во Куманово вечерва започнува второто издание на Меѓународниот фестивал „Денови на прозата“. Loading… Дводневниот фестивал кој ќе собере еминентни автори од Македонија и регионот, е во организација на НУЦК „Трајко Прокопиев“, а со финансиска поддршка на Министерството за култура. Вечерва кумановската публика ќе имаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Центарот за култура „Трајко Прокопиев“ во Куманово и годинава го организира Меѓународниот фестивал „Денови на прозата“, чие второ издание ќе се одржи на 25 и 26 мај, годинава. Loading… Како што иноформираат од Центарот за култура „Трајко Прокопиев“, првото издание на фестивалот минатата година, беше одлично прифатен од посетителите иПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Кумановскиот центар за култура ќе ги отстапи просториите за проби за учениците од основните и средните училишта, информираа денеска од установата и ги повикаа училиштата да се обратат до Центарот за реализација на претставите. Loading… Националната установа Центар за култура ја донесе одлуката која важи за сите основни и средниПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Во изложбениот салон на Национална установа Центар за култура „Трајко Прокопиев” – Куманово на 18 Мај (четвтрок) 2023 година во 19:30 часот ќе биде отворена самостојна изложба на проф. м-р Стефан Јакимовски со наслов „Графички приказни – Визуелни приказни раскажани преку ликовната и применета уметност“. Loading… Стефан Јакимовски има завршеноПрочитај повеќе