Руската „Луна-25“ и индиската „Чандрајан-3“ итаат кон јужниот пол на Месечината

Сподели со своите пријатели

Во тек е трката меѓу Русија и Индија за превласт на Јужниот пол на Месечината.

Loading...

Соединетите Американски Држави, претставени од вселенската агенција НАСА, заедно со Европската вселенска агенција (ESA), Јапонската агенција за истражување на воздухопловството (JAKSA) и Канадската вселенска агенција (CSA) ја спроведуваат програмата Artemis.

Кина има свои планови за Сребрениот глобус, кои ги прикажува многу штедливо, но нема сомнеж дека овие планови се многу амбициозни.

Меѓутоа, во сенка на оваа грандиозна трка се одржува не толку голем, но многу интересен натпревар меѓу Русија и Индија за превласт на Јужниот пол на Месечината.

Факт е дека ниту еден уред создаден од Земјаните сè уште не слетал во поларните региони на Месечината.

И кој прв ќе го направи тоа ќе го запише своето име во историјата на астронаутиката (иако не со златни букви).

Дополнителна интрига на оваа трка е фактот што и двата уреди моментално се на пат кон полот на Месечината.

Индискиот Чандрајаан-3 беше лансиран во орбитата на Земјата на 14 јули 2023 година со носач GSLV Mk.III, речиси еден месец пред руската Луна-25, која беше лансирана на 11 август истата година.

Loading...

Во принцип, во ова време беше можно да се лета на Месечината, да се приземји, да се спроведе истражување, па дури и да се врати на Земјата.

На пример, Луна-24 помина околу 13 дена на летот Земја-Месечина-Земја. Така, временскиот хендикеп за Индијанците беше многу пристоен.

Но Chandrayaan-3 има маса од 3.900 kg во споредба со 1.600 kg ма Luna-25 (т.е. речиси 2,5 пати повеќе).

И покрај тоа што нејзината ракета-носач не се разликува многу по своите можности од ракетата-носач Сојуз-2.1б, со која беше лансирана Луна-25.

Таквата шема на летање ви овозможува да испратите поголем товар на Месечината, но потребно е многу повеќе време од летот на Луне-25.

Предвидено е на Chandraian-3 да му бидат потребни околу 40 дена за да стигне до површината на Месечината.

Тоа ќе се случи на 24 август 2023 година. Но, патеката на Луне-25, ако сè оди добро, ќе се вклопи за 10 дена, а слетувањето ќе се случи на 21 август.

Од 17 август и двата уреди се во орбитата околу нашиот природен сателит и се подготвуваат да слетаат на неговата површина.

Loading...