Научниците на чекор од продолжува на човечкиот живот со револуционерно откритие

Сподели со своите пријатели

Револуционерното откритие на научник од Универзитетот во Калифорнија е на пат на продолжување на човечкиот живот.

Откриле дека препаратот, кој се користи за прекинување на раната бременост, но и за лекување на рак и Кушингова болест, може да го продолжи животот.

Loading...

Откритието на научниците од Универзитетот во Јужна Калифорнија, објавено во Журналот за геронтологија и биолошка наука, покажува дека препаратот мифепристон, стероидно соединение, го продолжува животот на два различни животински видови.

Научниците во својата студија сугерираат дека на ист начин, овој препарат би можел да влијае на други видови, вклучително и луѓето, пишува Science Daily.

Истражувањата покажаа дека женките од овошните мушички, за време на парењето, добиваат пептид од машки пол што предизвикува воспаление и им го скратува животот. Употребата на мифепристон го блокира овој пептид, ги намалува воспалителните процеси, го подобрува здравјето и го продолжува животот на поединци во споредба со другите кои не го примиле.

Поради истиот механизам на реакција на препаратите кај жените, научниците веруваат дека тоа може да го продолжи животот на мажите.

„Кај овошните мушички, мифепристон ја намалува репродукцијата, ја менува вродената имунолошка реакција и го продолжува животниот век. Знаеме дека кај жените, мифепристон, исто така, ја намалува репродукцијата и го менува вродениот имунолошки одговор, така што може да го продолжи и животниот век“, рече Гери Ландис, еден од авторите на студијата.

Научниците исто така го испитале механизмот со кој мифепристон го продолжува животот и го проучувале неговиот ефект врз гените, молекулите и метаболичките процеси.

Откриле дека молекулот познат како малолетнички хормон игра централна улога. Овој хормон го регулира развојот на овошни мушички, од јајца, преку ларви до форма на возрасни.

Пептидите објавени за време на парењето ги забрзуваат ефектите на овој хормон, менувајќи го нивниот метаболизам, така што бара повеќе енергија за одржување. Ваквата промена доведува до воспалителни процеси, поради што тие стануваат поподложни на токсични молекули произведени од бактерии во нивното тело.

Loading...

Сепак, мифепристон го менува тоа. Кога овошните мушички биле изложени на тоа, пептидот не ги забрзал ефектите на малолетничкиот хормон и не довел до промена во метаболизмот.

Научниците го тестирале овој ефект на мифепристон врз друг животински вид, кружниот црв познат како c. elegans. Тој покажал идентични ефекти и истиот систем на дејствување врз него.

Професорот Џон Тауер, еден од истражувачите, изјавува дека овошните мушички и кружниот црв како видови се многу оддалечени едни од други како и од луѓето. Тој додава дека кај луѓето постои сличен систем поврзан со здравјето и животниот век.

„Фактот дека мифепристон работел на ист начин на два различни видови сугерира дека може да биде успешен и во други видови“, рече Кула.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *