Иде Мик Габан (39), наставничка по математика од Даблин, откри дека преживеала два месеци само со храна од контејнери. Ноќе, вели таа, го обиколува своето соседство и ги пребарувала контејнерите со цел да се намали вкупната фрлена храна во нејзиниот град, и така си обезбедила три оброка дневно и закуски и заштедила уште повеќе.
Таа се опишува себеси како „еколошки воин“ и јаде сè, од контејнери – овошје, зеленчук, месо, готови јадења и чоколади. Своето движење таа го нарекува „фреганизам“ и вели дека во основа станува збор за „присвојување на фрлената храна“.
Posted by Íde Mhic Gabhann on Saturday, April 20, 2019
– Само за еден месец заштедив 700 фунти благодарение на контејнерите – вели Иде, која инаку е во брак со научникот Кјаран (38), кој не јаде како неа, но не му пречи што Иде јаде од контејнерите.
– Зборувам за тоа отворено, дури и на работа. Честопати, кога наоѓам добри задоволства како крофни, ги носам во комората и оставам знак дека крофните се бесплатни, но и дека се од контејнер. Многу луѓе се згрозени од тоа, не гледам зошто – вели таа, додавајќи дека добива и ужасни погледи од минувачите додека бара храна во контејнери.
Posted by Íde Mhic Gabhann on Sunday, December 9, 2018
Еве што јаде:
Појадок: Пецива со поминат рок.
Ужина: Овошна салата.
Ручек: Бајати подготвени тостови.
Вечера: Фрлен ориз со фрлен скапан зеленчук или готов оброк со истечен рок.
Десерт: Топло чоколадо направено од млеко во прав на кое истекол рокот.
– Најлошото што можете да го најдете е згужвана амбалажа јогурт кој тече или слично. Јас не копам во секој контејнер, само во контејнерите на супермаркетите што фрлаат храна – вели таа, додавајќи дека гледа само предност во нејзиниот начин на живот затоа што е поеколошки, бидејќи ја заштедува потрошената храна и заштедува многу пари.