Најчудните вкусови на сладолед во светот

Сподели со своите пријатели

Луѓето велат дека за вкусовите не се дискутира, но овие вкусови на сладолед, кои ќе ви ги претставиме во текстот, се едни од најчудните вкусови на сладолед во светот. Веруваме дека оваа листа на вкусови на сладолед ќе биде многу необична, бизарна и од една страна интересна …
Да почнеме сега со овие бизарни – најчудни вкусови на сладолед низ целиот свет:

Loading...

Сладолед од јаглен „цел црн“

Кој знае што би рекол Марко Поло, кој ги донесе првите сладоледи од Кина во Италија. Во една слаткарница во Лос Анџелес, „Little Damage Ice Cream Shop“, специјалитетот е црн сладолед, дури и корнетот, а активниот јаглен е одговорен за тоа.

 

 

Сладолед со вкус на компир

Во Јапонија, на пример, луѓето сакаат да јадат сладоледи со вкус на зеленчук, а еден од омилените вкусови им е сладок компир (познат и како американски компир). Но, можеби некои вообичаени работи се чудни за Јапонците – во Италија, според студијата на Еуриска, најбараните вкусови се чоколадо (27%), лешник (20%), лимон (13%) и јагода (13%) . Следува шлаг (10%), страчатела (9%) и ф’стаци (8%).

Loading...

Сладолед со вкус на мастило од сипа

Во Јапонија, на рибниот пазар Хакодате, мал град на островот Хокаидо, можете да пробате сладолед со вкус на мастило од сипа. Не е шега – мастилото од сипа често се користи како боја или како дополнителен вкус во јадењата, а кога станува збор за вкусот на сладоледот, тоа е солено!

Во Јужна Кореја е многу лесно да се сервира сладолед во т.н. џипанџи, тј. кора од пченка што личи на стап. Jipangyi е всушност еден вид старо јадење, но беше откриено пред неколку години од производители на сладолед кои го претворија во корнет за сладолед. Овој тренд се прошири и во други земји и денес такви сладоледи може да се најдат и во Њујорк. Во однос на вкусот, тоа е слично на житарките.

 

 

Садолед со вкус на јагода Аис кацанг

Во Малезија, Сингапур и Брунеи, еден од најпознатите десерти е Аис кацанг (буквален превод е: замрзнати јагоди). Првично се правеше само од мраз и јагоди, но со текот на времето беше збогатено со семе од палма, слатка пченка, желатинозна трева и коцки од агар агар (природен желатин добиен од црвени алги кои припаѓаат на различни семејства). Понекогаш може да се направи со алое вера.

Loading...

Сладолед со вкус на јагнешко месо

Дали некогаш сте чуле за хаги? Тоа е традиционален шкотски специјалитет направен од јагнешки остатоци во цревата. Морелиас, италијанска слаткарница сместена во големиот магацин Хародс во Лондон, се осмели да направи сладолед со овој специфичен вкус. Кој знае дали се потребни симболични 7 минути за да се консумира, што е, според Еуриско, доволно за 80% од Италијанците да уживаат во овој необичен вкус.

Сладолед со вкус на сланина

Во слаткариштата покрај брегот на плажата Рехобот во Делавер (САД), специјалитети се сладолед со вкус на сланина, кој има тенденција да се најде во комбинација со чоколадо. Се бара и млечен шејк со вкус на сланина: „Ние ги продаваме најмалку 10 на ден“, изјави сопственикот на слаткарницата за весникот.

 

 

Сладолед со вкус на пиво

Loading...

Мммм … сладолед од пиво. Кој вели дека пивото може да се пие само? Баварски сладолед со вкус на пиво се прави во Сарклети, Минхен, во текот на септември, како дел од Октобарфест. Вкусот зависи од видот на пивото. Најжестоките обожаватели претпочитаат пиво Гинис, кое има поинтензивен вкус и одлично оди со чоколадо. Сопственикот на Сарклети, Јирген Елснер вели дека е многу важно да се јаде сладолед од пиво додека е свеж за да се избегне горчината што се јавува доколку остане подолго.

Сладолед со вкус на канабис

Можеби не секој слушнал за тоа, но сладолед со вкус на канабис веќе постои и се продава во Италија. Може да се испроба во Алазија и Пјетро Лигуре.

Сладолед со вкус на коњско месо

Добро … ајде да провериме дека не сте одвратни и дека сега нема да ви се гадиме со сладолед, но важно е да ја додадете оваа бизарна уста на оваа листа. Она што е малку познато е дека, покрај суши направено од сирова риба, Јапонците сакаат да јадат и сурово коњско месо. Ова е токму состојката на специјалитет во Токио.

 

Loading...

 

Сладолед со вкус на маст од ирваси

Ескимовиот сладолед наречен „Акутак“ е направен од маст од ирваси, кој се меша со свежо паднат снег или мраз, свежи бобинки и понекогаш мелена риба.

Секако дека има многу повеќе вкусови на сладолед како што се: Сладолед со вкус на лаванда (продаден на југот на Франција), сладолед со вкус на џин и тоник (Англија), бизарен сладолед со вкус на кравји јазик (се разбира во Јапонија), богат сладолед со вкус на кавијар (Франција).

Loading...

Ова е само мала листа на чудни вкусови на сладолед што можете да ги лижете и да ги најдете низ целиот свет

Но, нашата препорака е сепак да се држиме до стандардните вкусови: чоколадо, ванила, јагода, рум, итн …

 

Leave a Reply