Контаминираните лушпи можат да предизвикаат болест: Дали е потребно да се мијат јајцата и какви грешки најчесто сите правиме?

Сподели со своите пријатели

Сите знаеме дека високите температури ги уништуваат бактериите и вирусите, поради што повеќето од нас не ни размислуваат за миење на одредена храна пред готвење. Експертите велат дека не треба да ја миете целата храна пред термичка обработка. На пример, не е потребно да се мие месо и риба, бидејќи шириме патогени бактерии преку капки вода во кујната.

Loading...

Дури и минијатурен спреј со вода на работната плоча е доволен за да се размножат листерија и салмонела. Но, што е со јајцата? Дали треба да се мијат?

 

 

“Загадените школки можат да предизвикаат салмонела. Живее во цревата и изметот на живината и останува на лушпата. Салмонелата е многу издржлива – не умира ни во сув измет или на ниски температури”, велат експертите од рускиот сојуз на потрошувачи Росконтрол.

Купувањето јајца од кокошка мора да изгледа чисто, тоа е услов за квалитет што фабриките мора да го исполнат. Лушпата мора да биде чиста, без дамки од крв, измет и оштетување. Но, она што малкумина го знаат е дека јајцата не се мијат пред пакувањето. И, ако тие се мијат, тогаш има белешка на пакувањето – тие се обработени.

“Во пракса, јајцата обично не се мијат на живинарски фарми. Употребата на детергенти речиси го преполови дозволениот рок на траење на производот”, објаснуваат од Росконтрол.

Loading...

Излегува дека измиените јајца може да се чуваат не повеќе од 12 дена. Кога не се „третираат“, тие можат да се чуваат во фрижидер до 90 дена. Затоа миењето јајца донесени од продавницата не е добра идеја – на овој начин ќе го измиете заштитниот филм од површината на лушпата и ќе им го скратите животот.

 

 

Но, пред да ги ставите на готвење, секогаш измијте ги, и покрај фактот што изложеноста на високи температури ги убива скоро сите вируси. Дури и ковид-19.

Веројатноста за инфицирање на коронавирусот со храна е исклучително мала. Бидејќи јајцата се готват, шансите за контаминација не постојат. Истите мерки на претпазливост треба да се применат на пакувањето како и на сите други предмети донесени од улица или од јавни места, вклучително и продавници. Ако допрете нешто, добро измијте ги рацете.

 

Loading...

 

Но, постои ризик од кимнување на салмонела, па затоа е подобро да не се користат јајца кои се оштетени, а ако не се, измијте ја темелно нивната лушпа. Кога подготвувате тврдо варени јајца, гарантирано е уништување на салмонелата.

Покрај тоа, експертите од „Росконтрол“ потсетуваат дека постои опасност од сурови јајца ако се во близина или се во контакт со друга храна во фрижидерот. Затоа, јајцата, дури и во пакување, мора да се стават одделно од храната што не планирате да ја загреете, како што се зеленчук и овошје. Исто така, масата на која чувате сурови јајца треба темелно да се избрише.

Leave a Reply