Жените живеат подолго од мажите, но страдаат од долготрајни болести

Сподели со своите пријатели

Жените живеат подолго од мажите, но страдаат повеќе години од лошо здравје, покажа глобалната анализа на разликите засновани на полот, при што експертите ја нагласуваат итната потреба од акција за подобрување на здравјето на жените.

Loading...

На глобално ниво, постојат значителни разлики меѓу жените и мажите кога станува збор за здравјето, со ограничен напредок во премостувањето на здравствените празнини во последните три децении, според студијата што го испитува влијанието на 20-те водечки причини за болести во светот.

Наодите беа објавени во списанието Lancet Public Health.

Нефаталните состојби кои предизвикуваат болест и инвалидитет, како што се мускулно-скелетни проблеми, проблеми со менталното здравје и нарушувања на главоболката, особено ги погодуваат жените, открија истражувачите.

Во исто време, мажите се несразмерно погодени од состојби кои предизвикуваат прерана смрт, како што се кардиоваскуларни болести, респираторни и заболувања на црниот дроб, Ковид-19 и повреди во патниот сообраќај.

Здравствените разлики меѓу жените и мажите продолжуваат да растат со возраста, оставајќи ги жените со повисоки нивоа на болести и инвалидитет во текот на нивниот живот, бидејќи тие имаат тенденција да живеат подолго од мажите.

Вишиот автор на студијата, др. Луиза Сорио Флор од Институтот за мерење и евалуација на здравјето (IHME) на Универзитетот во Вашингтон рече:

„Овој извештај јасно покажува дека во изминатите 30 години, глобалниот здравствен напредок е нерамномерен“.

Loading...

„Жените живеат подолго, но живеат повеќе години во лошо здравје, со ограничен напредок во намалувањето на оптоварувањето на состојбите што доведуваат до болести и инвалидитет, што ја нагласува итната потреба за поголемо внимание на нефаталните последици кои ја ограничуваат физичката и менталната функција кај жените, особено во староста. Слично на тоа, мажите доживуваат многу поголем и растечки товар од болести со фатални последици“, додава тој.

Студијата е, исто така, повик до земјите да го зајакнат нивното известување за родовите и родовите податоци, рече Сорио Флор.

„Времето е вистинско за оваа студија и повик за акција – не само поради тоа каде се сега доказите, туку и затоа што Ковид-19 строго не потсети дека родовите разлики можат длабоко да влијаат на здравствените резултати. Една од клучните точки што ги нагласува студијата е како жените и мажите се разликуваат во многу биолошки и социјални фактори кои флуктуираат и понекогаш се акумулираат со текот на времето, што резултира со тоа што различно ги доживуваат здравјето и болеста во секоја фаза од животот и низ целиот свет“,  посочува тој.

Студијата ги разгледа разликите во 20 водечки причини за болести и смрт меѓу мажите и жените, по возраст и регион.

Истражувањето за моделирање користеше податоци од Студијата за глобално оптоварување на болести 2021 година и не вклучуваше здравствени состојби специфични за полот, како што се гинеколошки состојби или рак на простата.

Анализата проценува дека за 13 од 20-те водечки причини за болести и смрт, вклучувајќи ги Ковид-19, повреди на патиштата и низа болести на срцето, респираторните органи и црниот дроб, стапката била повисока кај мажите отколку кај жените во 2021 година.

Помеѓу проценетите состојби, наодите сугерираат дека најголемите причини за неповолност на жените се болки во долниот дел на грбот, депресивни нарушувања, главоболки, анксиозни нарушувања, нарушувања на коските и мускулите, Алцхајмерова болест и други деменција и ХИВ и СИДА.

Овие состојби придонесуваат за болести и инвалидитет во текот на животот, наместо да доведат до прерана смрт, покажа истражувањето.

Loading...