И Британците се повеќе мотаат тутун

Сподели со своите пријатели

Падот на бројот на испушени цигари во Велика Британија е стабилизиран, според новите анализи, при што пушачите повеќе избираат поевтин рачен тутун од порано.

Loading...

Во последните години нема „речиси никаква промена“ во потрошувачката на цигари, велат истражувачите.

Експертите повикаа на легислатива насочена кон создавање „генерација без чад“ што треба „брзо“ да помине низ парламентот во обид да се намали стапката на рак поврзан со пушењето.

Студијата на Универзитетскиот колеџ во Лондон (UCL), финансирана од Cancer Research UK, користела податоци од 57.778 возрасни пушачи кои учествувале во месечно истражување помеѓу јануари 2008 и септември 2023 година.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Ова е најкраткиот IQ тест, но 80% од луѓето прават барем една грешка!

Откри дека вкупната потрошувачка на цигари паднала за 22 отсто – од 13,6 отсто ден до 10.6 – помеѓу 2008 и октомври 2019 година. Сепак, падот беше запрен помеѓу крајот на 2019 и 2023 година.

Се повеќе мотаат тутун

Истражувачите сугерираат дека ова би можело да биде последица на повеќе луѓе кои работат од дома поради пандемијата на Ковид-19 и земаат поредовни паузи за цигара.

Се појавија и други трендови, вклучително и „остар пад“ на бројот на испушени произведени цигари.

Пушачите „се повеќе се свртуваат кон рачно валани тутун“, велат истражувачите.

Loading...

Просечните пушачи сега имаат 35 отсто повеќе рачно смотани цигари и 47 отсто помалку произведени цигари.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Шест начини како да пронајдете љубов на онлајн апликации!

Научниците сугерираат дека тоа би можело да биде последица на поскапувањето на произведените цигари, што е поттикнато од зголемувањето на даноците.

Доследност во оданочувањето

Д-р. Сара Џексон, водечки автор и виш научен соработник на Институтот за епидемиологија и здравствена заштита на UCL, рече:

„Оваа 15-годишна студија ги документира промените во однесувањето на пушењето, покажувајќи дека иако просечниот број на испушени цигари дневно опаѓа, овој тренд запира од 2019 година“, објасни таа.

„Луѓето се повеќе избираат да користат поевтин рачен тутун наместо поскапи произведени цигари, што докажува дека доследноста во оданочувањето и регулативата за сите видови цигари е клучна“, рече Џексон.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Сакате совршена врска? Pрестанете да ги правите овие работи!