Дали јадењето лук може да спречи настинка? Еве што вели истражувањето!

Сподели со своите пријатели

Ладното време го зголемува ризикот од развој на бактерии и вируси. Ако нашето тело се уште не се прилагодило на пониски температури или ако имунитетот ни е ослабен, ние сме поподложни на настинки или грип.

Loading...

И сигурно сте слушнале како лукот може да ни помогне во тоа.

Но, дали е ова вистина?

Лукот е најчесто користена состојка во речиси секоја кујна.

Богат е со хранливи материи, содржи витамини А, Ц, Е, К и Б витамини (Б1, Б2, Б3, Б6), заедно со минерали како натриум, калиум, калциум, бакар, железо и цинк.

Алицинот, кој се наоѓа во лукот, се активира кога зачинот се сечка и е ефикасен против бактериите, ја намалува назалната конгестија, го поттикнува искашлувањето и ја ублажува кашлицата.

Лукот е исто така богат со антиоксиданси кои помагаат во поправка на оштетените клетки.

Витамините Б6 и Ц во лукот го зајакнуваат имунолошкиот систем, ги ублажуваат симптомите и го забрзуваат закрепнувањето.

Loading...

Студијата од 2001 година покажа дека луѓето кои јаделе сиров лук 12 недели помеѓу ноември и февруари имале помалку настинки. Исто така, оние кои настинале побрзо закрепнале.

Конзумирањето на мала количина на суров лук во дневните оброци може да биде корисно за превенција од болести.

Сепак, постојат несакани ефекти како металоиди, иритација на устата, надуеност, гадење, дијареа или повраќање.

Прекумерната консумација на суров лук, исто така, може да доведе до лош здив и мирис на телото.

Покрај тоа, луѓето кои се нови во конзумирањето лук може да доживеат иритација на грлото, а некои чувствителни луѓе може да развијат осип на кожата.

Лукот исто така може да го попречи дејството на одредени лекови, што доведува до несакани ефекти.

Затоа се препорачува да се консултирате со сопствен лекар за консумирање лук, пренесува index.hr.