Дали е опасно да се подгрева храната во микробранова?

Сподели со своите пријатели

Експертите немаат единствен став за прашањето колку е штетно за здравјето да се загрева храната во микробранова печка, објаснуваат руските нутриционисти Елена Мотова и Павел Терехов.

Loading...

Некои тврдат дека загревањето во микробранова печка е штетно. Велат дека се губи вредноста на храната, се намалува нивото на витамините во нив, како и корисните својства.Некои производи стануваат токсични и отежнати за дигестивниот систем.

Сепак, други експерти имаат спротивно мислење. Сметаат дека производите полесно се варат, се греат без употреба на маснотии и помалку време се троши на загревање на храната“, изјави д-р Терехов за Спутник.

 

 

Според него, за загревање на храната во микробранова печка мора да се користат термопропустливи стаклени садови.

Треба да се има на ум дека секоја форма на преработка на храна ја менува структурата на диеталните влакна, дури и за време на готвењето.

Loading...

Д-р Мотова смета дека единствениот ефект што микробрановите производи го имаат врз храната е обично загревањето, што не се разликува од кој било друг начин на загревање на храната, на пример при пржење или печење.

„Микробрановата радијација не е јонизирачко зрачење, односно не ги одвојува електроните од атомите и не го дели јадрото на елементите. Микробрановите делуваат на нашето тело на ист начин како што влијаат на храната. Водата содржана во храната се загрева со микробранови. Иако микробрановите брзо одат во атмосферата, микробрановите се направени да спречат и најмало „истекување“, изјави нутриционистот.