Чудни карактеристики кои ги наследуваме од родителите

Сподели со своите пријатели

Покрај изгледот, децата од родителите наследуваат карактер и одредени вештини. Детето обично добива 50% од ДНК од мајката и иста количина од таткото.

Loading...

Научниците тврдат дека креативните црти на детето се наследуваат од родителот, а развојот на овие особини зависи од способностите на родителите.

Шест работи во кои родителите најмногу грешат

Еве список со 25 работи што ги наследуваме од нашите родители:

Несоница – Истражувањата од 2017 година откриле дека детето наследува несоница доколку мајката страда од истата.

Склоност на измами – Тие велат дека измамата на другите луѓе без малку совест е наследната тенденција.

Проблеми со возењето – Експертите од универзитетот во Калифорнија докажаа дека генот за лоша возачка способност е наследен.

Изрази на лицето. Психолозите велат дека во секој случај, наследуваме изрази на лицето од нашите родители.

Loading...

Тешкиот развод на родителите трајно го нарушува здравјето на детето

Анксиозност при посета на стоматолог. Научниците докажаа дека ако барем еден родител не сака да го посетува стоматологот, детето може да го наследи овој страв.

Толеранција на болка. Секоја личност има свој праг на болка, но четири гени се одговорни за тоа, а тие гени се наследни.

Производство на допамин (хормон за задоволство). Според студиите објавени во 2015 година, некои луѓе наследуваат ген од двајцата родители што го намалува производството на допамин.

Копнеж кон кофеин. Во 50% од случаите, децата наследуваат желба за кофеин од двајцата родители.

Три грешки со кои родителите несвесно создаваат манипулатори од своите деца

Односи со другите. Ако некое лице има одреден ген, тоа значи дека ќе биде популарно кај врсниците.

Навика да ги оставиме работите за подоцна.

Loading...

Ризичност, бестрашност.

Оптимизам.

Емпатија.

Кивање при погледот кон сонцето.

Лаковерност.

Поголемиот дел од гените ги наследуваме од бабата, а не од родителите

Режим на лесно заспивање.

Зголемено потење.

Loading...

Музички вкус.

Склоност кон дијабетес.

Агресивно однесување.

Атлетика.

Интелектуални способности.

Стареење.

Loading...

Како караницата на родителите им штети на децата?

Обожавање на горчлива храна.

Потреба за слатки.