Поголемиот дел од гените ги наследуваме од бабата, а не од родителите

Сподели со своите пријатели

Научниците тврдат дека од мајките на нашите мајки можеме да наследиме темперамент, вкусови и емоции.

Loading...

Поголемиот дел од гените кои ги наследуваме доаѓаат од бабите од страна на мајките, откриле научниците.

Алехандро Јодоровски, чилеански есеист објаснил дека влијанието на бабите е клучно, па може да ја прескокне генерацијата и да премине директно од бабите на внуките.

Децата чувани од бабите и дедовците израснуваат во пољубезни и попаметни тинејџери

Дури и ако не минувате многу време со својата баба, врската меѓу вас никогаш нема да престане.

Тој нагласува дека од сите останати роднини, токму таа е најодговорна за наследството на гените. Во просек делиме 25 отсто ДНК со нашите дедовци и баби.

Истражувањето на Универзитетот Кембриџ покажало неверојатна поврзаност со бабата од мајчина страна поради Х-хромозомот. Значи, бабите префрлуваат 250 отсто од гените на своите внуци.

Бабите од страната на татковците ги пренесуваат своите Х-хромозоми само на своите женски внуци, но не и на машките. Додека бабата од тато има 60 отсто хромозомска поврзаност со внуките, тие се скоро неповрзани со машките внуци.

Loading...

Во оваа земја бабите за чување внуци добиваат плата

Децата можат да изгледаат токму како бабите, но дури и кога тоа не е случај, на нив секогаш може да се види некоја трага од бабите: дупчиња на образите, насмевката, бојата на очите, движењата, начинот на одење.

Исто така понекогаш се наследува и структурата на коските, мускулите или дури генетски болести од своите баби и дедовци.

Грижата за внуците додава 5 години во животот на бабите и дедовците

Исто така, се наследуваат емоционалните искуства на бабата од мајчина страна. Емоциите кои бабата ги чувствуваа додека била трудна со својата ќерка може да се пренесат на нејзините идни внуки, затоа што таа информација може да се забележи во ДНК и да остане таму дури и ако се прескокнува генерацијата.

Leave a Reply