Три грешки со кои родителите несвесно создаваат манипулатори од своите деца

Сподели со своите пријатели

Психолозите често ги прашуваат луѓето како тие стануваат манипулатори.

Loading...

Секој родител стравува дека оваа судбина може да го снајде. Најголемите кошмари на мама и тато е дека нивниот сладок ангел еден ден нема да стане суров егоист или нарцисоист кој ќе манипулира со луѓето сè додека не добие се што сака или ќе им го скрши срцето.

Коренот на овој проблем лежи во детството. Семејниот психолог Александар Шаков ги откри најчестите грешки во родителството кои предизвикуваат децата да станат манипулатори!

1. Недоследност

Едно е важно денес, утре второ, задутре трето. Денес ова може, утре не може. На крајот, сè е важно. Или сè е ирелевантно. Ова е најдобриот начин за првично уништување на стабилноста и способноста на вашето дете да разбере што е важно. Тоа брзо учи дека недоследноста во чувствата, зборовите и ветувањата е сосема нормален начин на живот.

2. Емоционално студенило и суровост

Вие верувате дека ништо добро нема да излезе од нежноста, затоа што на децата им е потребна дисциплина. Барате од нив колку што можете. Вие не обрнувате внимание на фактот дека тие се само мали деца. Верувате дека ова се само изговори за кукавици. Мислите: колку е посилно со децата, толку подобро. Мислите дека е добро да ги победите децата. Поради сето ова, тие самите подоцна стануваат ладни, сурови и насилни манипулатори на само-размислување.

3. Вие самите сте манипулатор

Loading...

Колку повеќе се детето се плаши дека ќе го оставите, толку помалку ќе сака да создаде блиски односи во иднина. Тие нема да му веруваат на никој, ниту пак навистина ќе сакаат некој. Совршен предуслов за манипулаторот!

Leave a Reply