Како караницата на родителите им штети на децата?

Сподели со своите пријатели

Сигурно е дека разводите претставуваат еден од најтешките периоди во животот на сопружниците. Сепак, моментите на разделба многу потешко паѓаат на нивните деца. И не само тоа.

Loading...

Истражувањето кое го спровече научниците од Универзитетот Карнеги Мелон во Питсбург, а во кое учествувале 200 испитаници, покажало дека кај децата со разведени родители се создава поголем ризик од проблеми со здравјето.

Поточно, караниците на рдоителите негаивно влијаат на физиологијата на децата што доведува до зачестени воспалителни процеси и со самото тоа поголем ризик од хронични заболувања.

Непостоењето на комуникација помеѓу поранешните сопружници ги зголемува ризиците за инфекција кај децата за три пати, и тоа за 20 до 40 години подоцна, Не само караницата, туку нерешениот конфликт остава последици по здравјето на детето.

Претходните истражувања покажале дека нерешените конфилкти измеѓу родителите, освен на раниот развој на децата, може да влијаат и на неговото ментално здравје и успехот во подоцнежниот период од животот.

Leave a Reply