Чоколаден ролат: Едноставен десерт што се топи во уста, вистинска хармонија на вкус!

Сподели со своите пријатели

Ќе ви треба околу еден час да го подготвите ова вкусно задоволство од кокос.

Loading...

Состојки:

4 јајца

200 гр темно чоколадо (65 проценти какао)

200 гр путер

130 гр шеќер

130 гр брашно

1 прашок за пециво

Loading...

 

 

Состојки за полнење:

250 гр кокос

3 лажици маскарпоне

кокосово брашно за посипување

Подготовка:

Loading...

Ставете путер и чоколадо на слаб оган да се стопат, мешајќи постојано.

Изматете ги јајцата со шеќерот додека не се раствори шеќерот.

Во јајцата додадете брашно и прашок за пециво и промешајте.

На крај, додадете го растопеното чоколадо со путер и соединете се.

Печете го бисквитот во плех со димензии 35 х 25 см околу половина час.

Испечениот бисквит оставете го да се олади околу 10 минути, а потоа извадете го и ставете го во сад.

Згмечете го бисквитот со рацете за да добиете топче што ќе личи на сурово тесто.

 

Loading...

 

Ако не можете убаво да го обликувате бисквитот, додадете малку млеко.

Ставете ја топката бисквит помеѓу две мрсни хартии или прозирна фолија и превртете ја со големина од 35х35 см.

Ставете 250 гр кокос и маскарпоне што претходно сте ги измешале врз бисквитот.

Бисквитот превртете го во ролна (користејќи хартија или фолија) и ставете го во фрижидер да отстои најмалку половина час.

Loading...

Кога ќе се олади доволно, превртете го ролатот во кокос и исечкајте го.

Пријатно!

Leave a Reply