Историја (Page 7)

Сподели со своите пријатели

Електричниот автомобил произведен на грчкиот остров Сирос во 1970-тите беше еден од првите масовно произведени електрични модели во светот. Loading… Неколку децении пред Илон Mаск на Тесла, постоеше Enfield 8000, модел направен во Неорио, на грчкиот остров Сирос. Овој електричен автомобил е плод на идејата на грчкиот милионер Јанис Гуландрис,Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Од септември 1933 до јули 1934 година, на насловните страници на тогашните весници доминирала бандата на еден човек. Loading… Џон Херберт Дилинџер е најпознатиот американски ограбувач на банки, а тој и неговата банда убиле 10 и раниле седум лица. Тоа било време на големата криза или Големата депресија и прохибиција.Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Династијата Хабсбург била една од најголемите европски кралски династии. Низ вековите, гранките на семејството владееле со различни земји како Германија, Шпанија, Словачка, Перу, Мексико, Хрватска… Loading… Тие биле императори на Светото Римско Царство и поглавари на Австроунгарската империја, а убиството на еден од нив, надвојводата Франц Фердинанд, ја започна ПрватаПрочитај повеќе