Локално (Page 919)

Вчера беше промовирана бизнис канцеларија која ќе работи во рамките на Центарот за развој на североисточниот плански регион. Проектот треба да направи врска помеѓу централните и локалните власти со бизнис заедниците созадавајќи услови за соработка и аплицирање на проекти на домашните и меѓународни фондови. Loading… Министерството за локална самоуправа ќеПрочитај повеќе

Во организација на Народната Установа МУЗЕЈ – Куманово, во петок /9 октомври/, во Уметничката галерија ќе биде отворена изложбата под наслов ”Развојот на царските двери во кумановско”, од авторот Валентина Андреиќ, кустои и историчар на уметност. Изложбата ќе биде отворена во 19:30 часот. Loading…

По повод 11 – ти Ноември – Денот на ослободување на Куманово, Општина Куманово и оваа година ќе ја додели традиционалната “Ноемвриска награда”, како израз на највисоко општествено признание што се доделува за посебни постигнувања во одделни области. Според Одлуката, Ноемвриската награда се доделува на поединци, претпријатија и други организации,Прочитај повеќе

Loading...

Во периодот помеѓу 3ти Ноември и 14ти Ноември 2015, меѓународната младинска организација, Млади за Размена и Разбирање (Youth for Exchange and Understanding International) организира караван по Балканот кој има за цел да ја подигне свеста за негативните последици од говорот на омраза. Караванот ке се движи во неколку градови поПрочитај повеќе

Хуманитарно Здружение „Мајка“ од Куманово во партнерство со: Коалиција СЕГА –Прилеп, Македонскиот Центар за Граѓанско Образование (МЦГО) – Скопје, Советот за превенција и против  малолетничка деликвенција (СППМД) – Кавадарци, Центар за едукација и развој – Теарце и Ромски Ресурсен Центар –Скопје а со поддршка на Детската Фондација Песталоци го спроведуваатПрочитај повеќе

МКЦ „Козјак“ ќе биде домаќин на „Фестивалот на новиот германски филм“ кој под покровителство на Амбасадата на Сојузна Република Германија и Прокредит банка ќе со држи по единаесетти пат. Loading… Како што велат од организацијата, фестивалот зазема посебно место во овдешниот културен живот и претставува доживување за сите љубители иПрочитај повеќе

Loading...

Наместо сегашното име ”Нова Југославија”, советничката група предводена од ВМРО ДПМНЕ при Совет на Општина Куманово, денес од кумановскиот градоначалник побара поддршка за спроведување на иницијатива и промена на името на плоштадот во плоштад ”Македонија”. На следната седница на советот, во име на советничката група предводена од ВМРО ДПМНЕ иПрочитај повеќе

Во организација на Здружението за грижа и воспитување на децата, во пресрет на целонеделната манифестација ”Недела на детето”, денес на прием кај градоначалникот Зоран Дамјановски беа деца од сите основни училишта од градот. Loading…     Најмалите членови на општеството имаа можност да видат како изгледа општината, но и поставијаПрочитај повеќе

Сто опаковки по 20 таблети Ce Sum Leta, Fero Sum Leta, Cink Sum Leta и Selen Sum Leta и 10 опаковки по 24 таблети Api Sept додатоци за исхрана биле откриени при контрола на македонски автомобил, управуван од македонски државјанин, пријавен за влез во државата на граничниот премин Табановце автопат, јавуваПрочитај повеќе

Loading...

По повод меѓународниот ден на ненасилство што на светски рамки се одбележува на 2 октомври, во НУ Центар за култура ”Трајко Прокопиев” во Куманово, утре /6 октомври/, Унијата на жени на ВМРО ДПМНЕ ОК Куманово организира трибина под наслов ”Кажи не на семејното насилство”. На трибината ќе говори Душко Миновски, државенПрочитај повеќе