Убавина и Здравје (Page 100)

Сподели со своите пријатели

Сите мажи кои имаат проблеми со плодноста треба да се сончаат повеќе, советуваат данските научници. Тие по спроведентата студија откриле дека мажите кои имаат недостаток на витаминот Д, имаат и послабо квалитетна сперма. Зад целиот овој проблем, научниците сметаат дека стои калциумот кој е важен за апсорбција на витаминот Д.Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Направено е едно истражување за тоа колку човекот може најдолго да издржи без вода и храна, како и последиците од апстиненцијата. Утврдено е дека човекот без храна може да издржи неколку недели до два месеца, додека пак без вода може најмногу 48 часа. Неземањето вода по третиот ден може даПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Сигурно до сега ви се има случено во кафето наместо шеќер да ставите сол или да направите некоја слична грешка. Ова се случува кога сме будни, но еден дел од мозокот спие. Американските научници од Универзитетот Вискосин-Медисон откриле дека поеднинечни мозочни клетки може да престанат да функционираат и во времеПрочитај повеќе

Loading...

Сподели со своите пријатели

Корисно е самите да си правите маникир, како полесно би ги забележале промените на вашите нокти кои можат да бидат најава за некаква болест или некаков здравствен проблем. Жолти нокти. Иако ноктите може да пожолтат од црвениот лак, тоа може и да се случи природно. Во тој случај тоа значиПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Докторите предупредуваат на штетната комбинација од парацетамол и алкохол. Тие советуваат да не ја правиме оваа комбинација затоа што е уништувачка за нашата јетра. Бидејќи секој организам има различна јачина на отпор, неможе со сигурност да се каже која е дозата која би ја уништиле нашата јетра. Затоа се препорачуваПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Точно е дека од како ќе ги откажете цигарите, во првите шест месеци може да покачите некој килограм повеќе. Но, со мала дисциплина во исхраната може многу лесно да го контролирате сето ова. Нутриционистите даваат неколку препораки за да ги надминете кризите кои се поголеми првите шест месеци. Еве неколкуПрочитај повеќе

Loading...

Сподели со своите пријатели

До сега, за слепото црево ни беше кажувано дека е орган кој нема некоја посебна функција. Пациентите по операцијата не чувствуваат никакви поголеми последици, во тоа гледаат дека си помогнале што го отстраниле она што им претставувало проблем. Целото ова милсење потекнува уште од времето на Дарвин, кога направил еднаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Во последната деценија се поголем е бројот на краковидните луѓе, а Ендрју Бастроус од Велика Бриганија смета дека за тоа виновни се екраните во кои секојдневно гледаме. Кратковидност аможе да доведе и до опасни пореметувања како глаукоми и одвојување на ретината. Растот на очното јаболко обично се успорува во доцниотПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Икањето во медицината се нарекува singultus, кој доаѓа од латинскиот збор singult, земање воздух за време на плачење. При икањето се случува неконтролирано грчење на дијафрагмата и внесување на јаглероден диоксид во крвта. Може да биде предизвикано од токсични испарувања, чад, зачинета храна или пијалоци, како и ладни пијалоци заПрочитај повеќе

Loading...

Сподели со своите пријатели

Калциумот е најзасастапен минерал во човековото тело, и има неколку важни функции. Повеќе од 99% од вкупната содржина на калциумот се чува во коските и забите каде функционира за да обезбеди структура, а останатот 1% се наоѓа во крвта, мускулите, како флуид помеѓу клетките. Коската е подложна на континуирано надоградување,Прочитај повеќе