Куманово (Page 2)

Сподели со своите пријатели

Најубаво се почнуе сас „биле си ед’н пут, не толко одамна“, ед’н Моме и ед’н Муамер. Ај да кажемо дека биле од Романовце, Романле, Романли. Само то реци ми. Засадиќу ново грожѓе, цепа га Моме Гарави Сокак. Si ty nuk ka, Genta Ismaili, не постои никој како тебе, море абдал,Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Фабриката за чевли од Куманово ЧИК била најсупешната фирма кога бил во прашање извозот на производите на странските пазари. Во првите девет месеци од 1967 година фабриката во странство извезла 61,9 отсто од своето вкупно производство. Поточно, над 620.000 пара чевли во вредност од 3,5 милиони тогашни стари динари. Loading…Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Југословенската народна армија, ЈНА била вооружена сила на поранешна ФНРЈ, подоцна СФРЈ. Во своето време, се сметала за четврта по големина војска во Европа, и за добро вооружена и обучена воена сила. Формирана е од антифашистичките сили на Југославија во текот на Втората светска војна, и била под контрола наПрочитај повеќе

Loading...

Сподели со своите пријатели

Голем дел од кумановци го искористуваат секој миг од пролетното сонце да го поминат во природа со оглед дека сите места за забава и дружење се затворени поради епидемијата на коронавирусот. Голема популарност деновиве доживува Бислимската клисура која се наоѓа на реката Пчиња, која се наоѓа на пет километри одПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Точно пет години откако Куманово рано наутро се разбуди од пукотниците кои доаѓаа од населбата Тоде Мендол, позната како Диво насеље. Четири години откако згаснаа осум млади животи во борбата за мирот на земјата. Куманово не заборава! Се уште болат раните на осумте семејства кои се завиени во црно, болиПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Пред 40 години почина претседателот на СФРЈ Јосип Броз Титот, па во таа чест се навраќаме на една негова кратка посета на Куманово, од чии граѓани бил обожаван, впрочем, како и од поголемиот дел од некогашните Југословени. Во знак на сеќавање за, според некои, едно многу поубаво време… Loading… ВоПрочитај повеќе

Loading...

Сподели со своите пријатели

„Заради претходните и сега, таквите како вас ја напуштив државата. Ех, да бев единствен…“, пишува Николај Павловски, млад кумановец кој своето високо образование го продолжи во Русија. Во продолжение неговата реакција во однос на последните случувања во Куманово: Loading… Можете да го напаѓате, да го плукате, да му местите, можеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Повеќе знајачјни датуми ја одбележуваат историјата на Куманово. Повеќе датуми се втемелиле во растежот на градот кој одсекогаш отворено се спротивставувал на сите насилства. Се враќаме во годините пред војната. Ги прелистуваме страниците на историјата на Куманово. Овој пат не интересира прославата на Први мај. Се враќаме некаде во 1909Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Кумановец со песна им ги разубавува часовите кои своите сограѓани минати во полицискиот час кој траеше цел викенд, а од понеделник почнува во 16:00 часот. Како што тврди лицето кое ова видео го испрати до нашата редакција, овој „мини концерт“ се одржува секоја вечер во 19:00 часот на улицата „ВластоПрочитај повеќе

Loading...

Сподели со своите пријатели

Куманово денеска е непрепознатливо. Само звукот на дождот можеше да се слушне во централното градско подрачје, граѓаните се дома, и го почитуваат полицискиот час кој започна вчеравечер, а ќе трае до понеделник. По вчерашните турканици пред маркетите, кумановци денеска се дома и таму треба да останат следните десетина часови, соПрочитај повеќе