БЛАГОСОСТОЈБА: Зошто е добро да се живее во скандинавските земји?

Сподели со своите пријатели

Зошто е толку добро да се живее во скандинавските земји?

Loading...

Малите нееднаквости, високата социјална мобилност и силната социјална држава со – по тоа се препознатливи земји од овој дел на светот.

„Повеќето луѓе мислат дека општествата каде што постои бесплатно здравство и образование значи зголемување на даноците до одреден степен што може да го загрозат развојот. Но, мислам дека скандинавските земји покажуваат помала нееднаквост од другите земји во светот. Во исто време, постои еднаква можност да се искористи талентот. Значи дека луѓето не се запоставени и дека економијата е сè поконкурентна“, објасни претседателот на Светскиот економски форум, Берж Бренде.

13 неверојатни факти кои потврдуваат зошто Финска е најсреќната земја во светот

Меѓу развиените земји, нееднаквоста во приходот е најниска во Северна Европа. И родовата нееднаквост е најниска во светот.

Сите тие имаат бесплатна здравствена заштита, квалитетно образование и покрив над главата. Речиси секој има завршено средно училиште.

„99% од децата во Финска одат во државни училишта. Тие имаат еднакви можности. Секое дете има пристап до квалитетно образование. Замислете каков двигател на државата! Кога го споредувате капитализмот со талентот, не сте подобри во третирање на таленти и обезбедување висококвалитетно образование за сите деца. Тоа покажува дека парите мора да се трошат стратешки. Мислам дека тоа е модел од кој мора да научиме. И не треба да се заборава дека овие земји биле меѓу најсиромашните во Европа повеќе од сто години“, вели Бренде.

Како изгледа наставата во Финска и зошто е поразлична од другите?

Loading...

Како резултат на тоа, тие одлучиле да обезбедат универзално бесплатно образование. Тој истакна дека голем фокус е на борбата против корупцијата, додавајќи:

„Голем број на жени добија можност за работа и многу повеќе од другите земји. Ако 70, 80 или 90 проценти од населението ја сочинува работната сила, тогаш вие сте попродуктивни, што значи дека можете да обезбедите бесплатно образование и висококвалитетна здравствена заштита”.

Работниците се меѓу наједуцираните и најплатените во светот. Тие имаат одличен баланс помеѓу работата и другите животни активности.

Како Финска им помага на новите родители?

Во Шведска, само еден процент од луѓето работат повеќе од 50 часа неделно. Тие можат да користат половина година тековно вработување за да започнат свој бизнис.

Ова е неплатен период наречен tjänstledighet. Ако не успеат во деловна иницијатива, тие можат да се вратат на својата стара работа.

Според претседателот на Светскиот економски форум, деловниот неуспех не е проблем во скандинавските земји затоа што секогаш постои можност за работа на некое друго место.

Држави во кои факултетот е бесплатен

Loading...

„Ја менува структурата на економијата многу брзо… Кога се соочувате со „четвртата индустриска револуција“, мора да се промените. Понекогаш не мора да го сторите тоа. Многу е полесно да работите ако имате безбеден систем. Понекогаш се смета за неповолен, но тоа е претежно предност за конкурентноста“, истакнува Бренде.

Многу земји не сакаат да го прифатат скандинавскиот модел затоа што се плашат од надминување на трошоците. Но, Бренде верува дека најскапиот систем е оној што не им овозможува на децата можност за квалитетно образование.

„Замислете колку многу талент губи таков систем. Ако гледате данок на доход во Норвешка, тие се многу повисоки отколку во другите земји каде што треба да плаќате за образование и каде образовниот систем е многу поделен“, додаде тој.

Финска ги укинува сите училишни предмети

Економскиот развој во овој дел од светот се очекува да забави оваа година.

Се соочува со големи предизвици како миграцијата и интеграцијата.

Во Шведска, во 2015 година, беа затегнати критериумите за азил.

Скандинавскиот вид патриотизам подразбира доверба меѓу луѓето, интегритет и транспарентност.

Loading...

„Кога Норвежаните го одбележуваат својот Национален ден на 17 мај, вие не можете да ги видите војниците. Можете да ги видите учениците на улиците кои носат национални знамиња. Тие слават слобода на говор, демократија и инклузивност. Вака се создава заедницата во земјата… Просперитетот на вашиот сосед значи и ваш просперитет“, заклучува претседателот на Светскиот економски форум, Берж Бренде.

Финска на своите граѓани ќе им дели по 560 евра месечно

Скандинавскиот модел е лекција за борба против нееднаквоста, како да се биде конкурентен со силна социјална држава и како да ги заштити работничките права, според Светскиот економски форум.


Leave a Reply