13 неверојатни факти кои потврдуваат зошто Финска е најсреќната земја во светот

Сподели со своите пријатели

Честопати слушаме за тоа во кои земји најдобро и најсреќно се живее и се прашуваме како е можно да се живее толку среќно и задоволно во некои делови од светот. Сега можеби го имаме одговорот на тоа прашање.

Loading...

Финска се смета за една од најсреќните држави, пренесува Bright Side. Можеби причината за ова лежи во следниве факти:

1. Финците поминуваат многу време надвор

Околу 70% од територијата на Финска е покриена со шуми и ова е главната причина зошто Финците се чувствуваат удобно во шумите.

Тие се чувствуваат заштитени кога се опкружени со природата и тоа ги смирува. Исто така, тие поминуваат многу време надвор и често одат на прошетки и велосипедизам.

Image by David Mark from Pixabay

2. Слободно пијат вода

Loading...

Финска веќе е наречена „земја на илјада езера“. Овие езера се создадени како резултат на глечерот што се одмрзнал пред околу 10.000 години.

Водата во нив е толку чиста што можат да ја пијат директно од чешма дома, без никаков дополнителен процес на прочистување.

Скоро секој ресторан ќе ви понуди шише вода бесплатно, дури и ако заборавите да го побарате.

3. Детски додаток се плаќа редовно додека детето не наполни 17 години

Родителите во Финска добиваат детски додаток од 100 евра месечно. Оваа сума малку се зголемува со секое следно дете родено во едно семејство и се плаќа додека детето не наполни 17 години.

Луѓето можат да ги потрошат овие пари како што сакаат, но во најголем дел не ги користат, туку ги заштедуваат парите за да му обезбедат на своето дете пристоен живот за во иднина.

Покрај тоа, веднаш откако ќе се роди бебето, родителите добиваат кутии што ги содржат сите работи потребни за едно бебе. Тие содржат 64 различни артикли, вклучувајќи облека, играчки, како и сите информации за нега на новороденчиња.

Loading...
Image by Luidmila Kot from Pixabay

4. Тие ја имаат најдобрата пица во светот

Се започна со Силвио Берлускони, кој изјави дека не сака финска храна. Тој особено остро зборуваше за чаденото месо без вкус и рече дека не може да се спореди со шунка од Парма.

Три години подоцна, Финска победи на меѓународен натпревар за пица, оставајќи ја Италија зад себе, а тие ја претставија познатата пица „Берлускони“ со месо од елен.

5. Тие се една од водечките земји во светот во рециклирање на отпадот

Финска се држи до „кружната економија“ која овозможува да се користат сите ресурси што им се достапни на општеството, но со минимален отпад.

99% од комуналниот отпад е рециклиран или изгорен на посебни места, што подоцна произведува енергија.

Loading...
Image by Merja Partanen from Pixabay

Исто така, девет од 10 пластични шишиња се рециклираат, а истото важи и за стаклени производи каде процентот на рециклирање е уште поголем.

6. Постои висок степен на доверба во полицијата

Посебноста на финската полициска сила е дека, во организациска смисла, тие се една формација, а не неколку одделни структури, како во повеќето земји во светот.

Тие го практикуваат ова за да се спротивстават на сите обиди на која било група владејачки кругови да ја монополизираат и да влијаат врз полицијата.

Како што покажува практиката, ова беше една од најдобрите одлуки на финската влада, бидејќи се покажа дека скоро 90% од Финците веруваат во полицијата.

Loading...

7. Постојат многу натпревари во несекојдневни спортови

Спортот е дел од секојдневниот живот во Финска. Покрај добро познатиот спорт, во оваа земја има натпревари, како што се оние за гриж за жената, во фрлање мобилен телефон, во лов на комарци, фрлање чизми.

Image by Vesa Minkkinen from Pixabay

8. Тие се првата земја што на секој жител му дава пристап до интернет

Loading...

Од 2010 година, Финска стана првата земја во светот што го воспостави правото на граѓаните да пристапат на интернет. Владата им нареди на интернет провајдерите веднаш да обезбедат брза конекција до корисниците.

Додека владите во другите земји не гарантираат брз интернет заради страв од пиратерија, Финците признале дека интернетот е неопходен за да може да се работи подобро.

9. Татковците поминуваат повеќе време со децата отколку мајки

Во оваа земја се напишани голем број закони кои наградуваат поголемо учество на татковците во одгледувањето деца.

На пример, отсуството на татковците од работа може да трае девет недели и за тоа време им се плаќа 70% од платата.

Loading...

Ова ја направи Финска прва земја каде татковците се повеќе вклучени во воспитувањето деца отколку мајките.

10. Тие го заземаат второто место во светот во потрошувачката на кафе

Според Меѓународното здружение за кафе, секој Финец пие 26,5 кг кафе годишно. Секоја пауза за кафе на работа или на училиште, за Финците, е света работа и секогаш мора да има доволно време за тоа.

Image by David Mark from Pixabay

11. Село на Дедо Мраз

Loading...

Малото село во Лапонија, Финска, е наречено Јоулупуки (фински термин за Дедо Мраз) и е отворено за посети на финскиот Дедо Мраз во текот на целата година.

Финскиот Дедо Мраз исто така има вистински пасош во кој како негов датум на раѓање стои „пред многу време“и пишува „оженет“ во неговиот брачен статус. Името на неговата сопруга е Joulumuori, што би значело Баба Мразица.

12. Бесплатно образование

Образованието во Финска подразбира познавање на фински и англиски јазик, што е потврдено со полагање меѓународни испити во оваа земја.

Образованието во јавните институции, како во училиштата така и во универзитетите, е бесплатно за оние кои доаѓаат од Европската унија.

Loading...

Исто така, образованието во Финска се смета за едно со највисок квалитет во светот.

13. Филозофија за среќа: „Sisu and kalsarikännit“

Зборот “sisu” нема буквален еквивалент на други јазици, но честопати се преведува како стилска определеност, храброст и цврстина.

Овој збор означува целосна смиреност, витална енергија, сила и емоционална самоконтрола.

Овој концепт прерасна во цела филозофија и стана начин на живот во Финска во 20 век.

„Sisu“ во грижата за децата ја промовира идејата дека детето може се.

Image by Luidmila Kot from Pixabay

Leave a Reply