6 намирници кои го хранат вашиот мозок

Сподели со своите пријатели

Овие намирници се богати со антиоксиданси, кои ве штитат и од болести.

Loading...

Постојат голем број начини на кои можеме да го поддржиме здравјето на мозокот како физичка активност и ментална стимулација. Сепак, она што е исклучително важно е храната што ја консумираме.

Ви носиме листа од шест намирници за кои вашиот мозок ќе биде благодарен.

Орев

Здравствените придобивки од оревите се докажани со многу студии.Количеството на омега-3 масни киселини и антиоксиданси му дава големо значење во превенцијата од болести.

Мали количини, една дланка полна со ореви е доволно омега-3 масни киселини за цел ден. е најздрав, пред се поради високата содржина на омега – 3 масни киселини, но и поради двојно поголемата содржина на антиоксиданси.

 

 

Loading...

Жолчка

Жолчките од јајце имаат повисоко ниво на холестерол и масти од белките, но исто така имаат и повисоки нивоа на калциум, железо, магнезиум, фосфор, калиум, натриум и цинк. Вишокот на натриум можеби не е најдобар за нашето тело, но на телото му требаат сите други минерали кои ги обезбедуваат жолчките.Од витамините најважен е големиот процент на витамин А во нив.

Боровинки

Боровинките се вистински рудник на антиоксиданси, витамини и минерали, особено калциум, фосфор, железо и витамин Ц. Ова вкусно овошје се препорачува и за превенција од разни болести како што се крвни болести, срцеви заболувања, регулација на шеќер и маснотии, болести на уринарниот тракт.

Боровинките ја стимулираат циркулацијата на капиларите во мозокот, со што обезбедуваат максимално снабдување со хранливи материи и кислород, што ги подобрува когнитивните функции, ги спречува и лекува симптомите на деменција, ја успорува Алцхајмеровата болест, ја зајакнува меморијата, концентрацијата и ја зголемува интелигенцијата.

Темно чоколадо

Клучниот елемент на чоколадото е какаото, колку повеќе е, толку е повредно чоколадото. Зрната какао кои се наоѓаат во темното чоколадо содржат флавоноиди кои ги релаксираат крвните садови и ги спречуваат да ја изгубат еластичноста, односно овозможуваат крвта да тече во мозокот.

Флавоноидите ја стимулираат активноста на мозокот преку невролошки процеси во областите на мозокот одговорни за учење и меморија. Се смета дека флавоноидите го спречуваат формирањето на клетките на ракот.

 

 

Loading...

Мача

Чајот од мача содржи 15 пати повеќе антиоксиданси од некои намирници – боровинки или калинки.Многу е богат со витамини Ц, А, влакна и железо. Многу е добар во борбата против бактерии, вируси и габични заболувања.

Антиоксидансите ги штитат клетките од слободните радикали, а анасонот содржи катехини кои го намалуваат воспалението во телото и ги обновуваат клетките.Една од многуте придобивки е тоа што чајот од мачки смирува и е многу добар во борбата против стресот, а во исто време го зголемува вниманието и не држи будни .

Семки од тиква

Конзумирањето на семки од тиква како еден од одличните начини за снабдување на телото со есенцијални хранливи материи кои не можете да ги најдете во изобилство во друга храна.Од друга страна, овие вкусни семки содржат одредени природни супстанции кои помагаат во лекувањето на одредени нарушувања и болести.