Ве мачат надуеност и гасови? Оваа природна храна дефинитивно ќе ви помогне

Сподели со своите пријатели

Во некои случаи, надуеноста е само благ симптом на кој не обрнуваме премногу внимание, додека во други тоа е непријатност што го отежнува извршувањето на вообичаените активности.

Loading...

Обично надуеноста се препознава по чести гасови, чкрипење или жуборење во стомакот, чувство на ситост и тежок стомак, подригнување, болки во стомакот, притисок во стомакот.

Овие нарушувања најчесто се јавуваат кога не се храниме правилно – зборуваме за време на оброците или јадеме пребрзо, па голтаме воздух, како и алергии или нетолеранција на одредена храна, прекумерно внесување сол, прејадување, прејадување со јаглехидрати.

 

 

Постојат многу природни начини за ублажување на овие килограми, а трикот со јаболков оцет станува се попопуларен, бидејќи тоа е храна која повеќето луѓе веќе ја имаат дома и „првата помош“ е ефикасна.

Како јаболковиот оцет влијае на желудникот?

Loading...

Јаболковиот оцет станува омилен народен лек за проблемите со дигестивниот тракт воопшто, бидејќи се верува дека делува многу брзо, иако нема многу потврда за тоа во вид на научни студии.

Она што е познато е дека јаболковиот оцет – бидејќи е природно кисел – може да им помогне на луѓето со ниска киселина во желудникот да ја зголемат и полесно да ја сварат храната, што дополнително теоретски може да ја ублажи надуеноста и гасовите.

 

Stomach ache man placing hand on the spot.

 

Оваа храна има антибактериско дејство, што значи дека може да ги елиминира бактериите во гастроинтестиналниот тракт, а познато е дека вишокот на бактерии (или самите бактерии) во горните делови на цревата може да испуштаат гасови кои предизвикуваат надуеност. Затоа, има смисла дека јаболковиот оцет ги ублажува стомачните проблеми. Бидејќи јаболковиот оцет содржи пектин – скроб кој ја поттикнува работата на добрите бактерии, како и бројни ензими, не е ни чудо што стана толку популарен со нарушувања како гасови и надуеност.

Како се користи јаболков оцет за стомачни проблеми?

Истурете една лажица јаболков оцет во мала чаша топла до топла вода и испијте ја веднаш пред или после оброк. Можете да го пиете и кога се чувствувате подуени или гасови.

 

Loading...

 

Ако ви е неподнослив толку силен вкус, можеби е корисно да користите јаболков оцет кога сакате да зачинете салата.

Бидејќи шише од 500 милилитри чини околу 100 динари, една лажица е речиси бесплатна, и многу брзо решение.