Турските научници дошле до докази кои би можеле да ја променат целата научна историја

Сподели со своите пријатели

Тим турски научници објави докази за првата забележана смрт од пад на метеорит.

Бидејќи никој не настрадал на тој начин во последните години, тоа откритие би можело да ја промени целата научна историја.

Loading...

Минатата среда, тим научници објавија докази во списанието „Метеоритички и планетарни науки“ за првото регистрирано загинување на маж поради пад на метеорит.

Руските научници разрешија мистерија стара 112 години: Еве што точно се случило во Сибир во 1908 година (ВИДЕО)

Имено, група турски истражувачи дошле до тоа откритие по долгогодишно трагање во државни архиви, за време на кои дознале дека веројатноста за појава на убиство од метеорит на една личност повеќе не е невозможно.

Таков случај се случи на 22 август 1888 година во Отоманската империја, во областа на градот Сулејманија, кој денес територијално му припаѓа на Ирак. Во таа прилика, едно лице е убиено, а друго е тешко повредено, пишува „NBC News“.

Овие записи имаат дополнителна тежина, бидејќи веќе одамна има неосновани приказни и народни легенди за луѓе кои загинаа затоа што беа погодени од метеорит. Сепак, сега пристигнаа конкретни докази за ваквите тврдења.

НАУЧНИЦИ ТВРДАТ: Роверот пронашол докази дека на Марс постоел живот

„Причината зошто се чекаа вакви докази до 2020 година може да биде дека нема ракопис или пишан доказ на англиски јазик, што дополнително го намали интересот за истражување во оваа област“, ​​се вели во студијата објавена од научници од Универзитетот во Истанбул.

Како и да е, треба само темелно да ги истражувате архивите и да ги прочитате, а за тоа, тврди авторот на студијата, не ви треба премногу интелигенција.

Loading...

„Скоро секој важен настан во животот на луѓето, државата, па дури и личноста како индивидуа е на некој начин снимен некаде. Има записи за сè. Без разлика дали станува збор за епидемии, природни непогоди, владини решенија… “, вели Озан Унсалан, вонреден професор на Катедрата за физика на тој универзитет.

НЕВЕРОЈАТНО ОТКРИТИЕ НА МАРС: НАСА објави фотографии од мистериозен отвор (ФОТО)

Извештаи од локалните власти беа пронајдени и во историските турски архиви, откако овој метеорит удрил во земја. Во него се наведува дека еден маж останал мртов на самото место, додека другиот бил сериозно повреден, што подоцна го оставил парализиран.

Истражувачкиот тим открил вкупно три писма напишани на турски јазик, а самиот настан бил пријавен на султанот Абдул Хамид Втори.

Според истиот извештај, тој метеорит бил само еден од многуте што ја зафати тогашната Империја во рок од 10 минути, а се споменуваат сведоштва на луѓе од околните места, кои ѝ кажале на полицијата како виделе голема огнена топка како го задушува небото.

Како се прави временската прогноза и зошто понекогаш е погрешна?

Тим турски научници и истражувачи сè уште работи на овој случај. Тие се обидуваат да најдат потенцијалниот одговор на султанот за да дознаат повеќе детали.

„Ако го најдеме тоа и треба, тогаш ќе го класифицираме типот на примерокот според научните критериуми“, додаде Унсалан.

Во последно време има многу паѓања на метеорити. Иако некои беа опасни по живот, никој не беше повреден. Затоа, новите информации од Турција можат да ја променат целата научна историја.


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *