НАУЧНИЦИ ТВРДАТ: Роверот пронашол докази дека на Марс постоел живот

Сподели со своите пријатели

Меѓународен тим на астробиолози тврдат дека органските молекули откриени од роверот „Кјуриосити“ на НАСА на Марс може да докажат дека некогаш постоел живот на оваа планета.

Loading...

Во научен труд објавен во списанието Астробиологија, тим научници посочуваат дека присуството на тиофен, кој обично се наоѓа на земјата во јаглен, сурова нафта и бели тартуфи, може да биде знак дека некогаш постоел живот на Црвената планета.

Јапонија и НАСА градат вселенска станица до Месечината

Покажано е дека се потребни повеќе докази за да се потврди теоријата на античкиот марсовски живот, и затоа тимот не тврди ништо до крај.

Иако тиофенот на Земјата е најчесто од биолошко потекло, тој би можел да биде различен на Марс, па затоа може да бил предизвикан од метеорски дожд и дека високите температури за време на тој космички настан доведуваат до формирање на тефен, што, меѓу другото, се состои од јаглерод и сулфур.

ШЕГА ИЛИ СЕНКА? НАСА откри „црна точка“ на Јупитер

Од друга страна, постои теорија дека теофенот е создаден пред околу три милијарди години од организми како што се бактерии кои распаѓаат сулфати, но нема доволно докази за да се потврди ова.

Роверот на НАСА ги анализира своите компоненти со тоа што ќе ги раздели, а наскоро ќе му помогне и роверот на Европската вселенска агенција Росалинд Франклин, кој би можел да ги пополни празнините, користејќи анализатор на органски молекули на Марс (МОМА) што не ги користи техниките како „Кјуриосити“.

Loading...

Leave a Reply