попис

Сподели со своите пријатели

Над 7.500 доселеници живеат во Куманово, покажува најновиот сет податоци што денеска го објави Државниот завод за статистика од минатогодишниот попис. Loading… Од вкупно 98.104 жители колку што има градот, 82.956 лица никогаш не се селеле, додека како доселеници се водат 7.525 граѓани. За исто толкав број или 7.623 лицаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Од вкупниот број на население во Куманово, 20.890 лица се неженети или околу 21 процент од населението. Loading… Меѓу неженетите побројни се мажите, а меѓу вдовците доминираат жените, покажува најновиот сет податоци на Државниот завод за статистика од пописот спроведен минатата година. Вкупно 20.890 лица се неженети, а 51.103 сеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски, во интервју за емисијата „360“ за ТВ Алсат-М, истакна дека пописот е статистичка операција, а не етничка, ниту политичка операција, и државата го спроведе со цел да ги имплементира своите економски и развојни политики врз основа на бројки. Loading… „Јас имамПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

И Општина Липково бележи помалку население во споредба со пописот пред 20 години. Loading… Според минатогодишното пребројување, во оваа општина живеат вкупно 22.308 жители, додека бројката во 2002 година изнесувала 27.058.   Куманово најголема општина, но бројот на жители под 100.000   Во оваа општина има повеќе жени или вкупноПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Општината Старо Нагоричане бележи 27 отсто помалку население во споредба со пописот пред 20 години. Loading… Според минатогодишното пребројување, во оваа рурална општина живеат вкупно 3.501 жител, додека бројката во 2002 година изнесувала 4.840.   Куманово најголема општина, но бројот на жители под 100.000   Во оваа рурална средина имаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Според податоците на Државниот завод за статистика од пописот спроведен минатата година во Куманово живеат минимално повеќе жени од мажи. Loading… Од вкупниот број жители кој изнесува 98.104, бројот на жени изнесува 49.299, додека мажите се за 494 помалку и бројот на посилниот пол изнесува 48.805.   Куманово најголема општина,Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Куманово останува најголема општина во Македонија покажуваат податоците на Државниот завод за статистика по спроведениот попис на населението, домаќинствата и становите. Loading… Сепак Куманово има 98.104 жители, што е далеку помалку во споредба со пописот од 2002 година кога броело 105.484 жители. На подрачјето на Куманово има 30.450 домаќинства иПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Директорот на Државниот завод за статистика Апостол Симовски денеска на прес конференција ги објави официјалните резултати од Пописот на земјата, кој што се спроведе од 5 до 30 септември 2021 година. Loading… Симовски посочи дека вкупниот број на населението во земјава изнесува 1.836.713 жители. Податоците покажуваат дека од вкупно попишанитеПрочитај повеќе