бегалска криза

Сподели со своите пријатели

„Во Германија, 217.774 лица првпат поднеле барање за азил во 2022 година, што е зголемување за 47 отсто во споредба со претходната година“, објави Федералниот завод за статистика во Визбаден. Loading… Најголем број баратели на азил доаѓаат од Сирија, а потоа следат Авганистан, Турција, Ирак и Грузија. Еден милион бегалциПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Според извештајот на Високиот комесаријат за бегалци на Обединетите нации (УНХЦР), сто милиони луѓе биле принудени да ги напуштат своите домови во 2022 година, што е за 10 милиони повеќе од минатата година, објавено е денеска на веб-страницата на ОН. Loading… УНХЦР вели дека избувнувањето на насилство или долготрајните конфликтиПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Бројот на луѓе кои бараат азил во Европа го достигна својот максимум во последните шест години, предупреди Агенцијата за азил на Европската унија (ЕУАА) и објави дека сириските граѓани најмногу бараат меѓународна заштита. Loading… Агенцијата наведува дека во септември биле поднесени околу 98.000 барања за азил во 27 земји-членки наПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Чешкиот министер за внатрешни работи Вит Ракушан денеска најави дека украинските воени бегалци ќе мора да почнат да се грижат за себе, но и за чешките граѓани, додека во соседна Полска властите отворено предупредуваат дека не можат да ги финансираат бегалците на неодредено време и бараат дел од трошоците заПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Европската унија одобри финансирање од 261 милион евра за Агенцијата на Обединетите нации за помош и работа за палестинските бегалци на Блискиот Исток (УНРВА), јави Анадолија. Loading… Европската комисија во соопштението наведе дека усвоила тригодишен придонес во износ од 261 милион евра „со цел на Агенцијата да и обезбеди предвидливиПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Во Германија досега се регистрирани речиси 300.000 бегалци од Украина, соопшти германското Министерство за внатрешни работи. Loading… Министерството, повикувајќи се на податоци од федералната полиција, соопшти дека досега се регистрирани 294.508 бегалци и дека повеќето од нив се жени, деца и постари лица.Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Високиот комесаријат за бегалци на Обединетите нации (УНХЦР) денеска соопшти дека досега повеќе од четири милиони луѓе ја напуштиле Украина, по рускиот напад врз оваа земја, во најголемата бегалска криза во Европа од Втората светска војна. Loading…   Руските сили уништиле две украински складишта за оружје   УНХЦР објави декаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Повеќе од 10 милиони Украинци, вклучително и повеќе од половина од децата во Украина, ги напуштија своите домови од почетокот на конфликтот во земјата, изјави хуманитарниот претставник на Обединетите нации пред Советот за безбедност на ОН. Loading… Според заменик-координаторот на ОН за хуманитарни прашања, Џојс Мсуја, 6,5 милиони од нивПрочитај повеќе