Свински гулаш: Ручек што се „готви сам“ додека вие си ги извршувате вашите обврски

Сподели со своите пријатели

Гулаш е омилено јадење за многумина во постудениот дел од годината. Не само што е оброк  што ќе ги загрее коските и ќе го засити телото, туку тоа е ручек или вечера што се „готви сама по себе“.

Loading...

Имено, гулашот се подготвува од поевтини парчиња месо кои со долготраен термички третман се трансформираат во најдобри и најмеки закуски.

Само ставете ги вистинските состојки во тенџерето и оставете ги да се крчкаат неколку часа на тивок оган, додека правите сè што ви треба околу куќата.

На крајот на готвењето, послужете ги со парче домашен леб, пире од компири или варени тестенини!

Состојки :

500 грама коцки гулаш од свинско месо (без коски)

200 грама печурки

2 кромида

Loading...

2 црвени пиперки

2 чешниња лук

1 лажица концентрат од домати

1 лажица слатка мелена пиперка

1 ловоров лист

1 лажица брашно

сол и бибер по желба

растително масло или сало за соте

Loading...

Подготовка:
1. Се тркалаат коцките од месо во брашно и се пржат во малку масло  околу десет минути додека не зацрвенеат од сите страни.

2. Извадете го месото од тенџерето.

3. Додадете повеќе масло во тенџерето по потреба и испржете го кромидот и пиперките неколку минути.

4. Додадете лук и динстајте околу една минута.

5. Додадете концентрат од домати и измешајте  добро.

6. Вратете го месото во тенџерето, додадете шампињони исечени на поголеми парчиња и додајте зачини.

7. Делумно покријте го тенџерето и оставете го да се готви заедно на ниска температура околу 2 часа, или додека месото не стане меко како путер.

Пријатно јадење!

Loading...

Leave a Reply