Со помош на овој тест веднаш ќе знаете дали месото во продавницата е расипано или свежо

Сподели со своите пријатели

Иако многу луѓе мислат дека е нездраво, маснотиите му даваат на месото многу вкус, вели Елизабет Роесике од Германскиот земјоделски центар. Квалитетното месо треба да има малку интрамускулни маснотии, а тоа може да се види на белите ленти кои наликуваат на вените со кои е шарено месото.

Loading...

Дополнително, доколку купувате спакувано месо, во него не смее да има вода. Добро погледнете го пред да го ставите во корпа, не ви требаат повеќе од пет секунди.

„Ако месото лежи во крвава вода, тоа значи дека е старо“, рече Роесике.

Бојата

Идеалната боја зависи од видот на месото. Телешкото месо треба да биде светло, но не и бело, како живината. Говедското месо треба да биде средно црвено, но не премногу темно. Свинското месо е идеално бледо розево. Треба да се избегнуваат сите сивкави нијанси на месо, нагласува Роесике.

Цврстина

Постои уште еден начин лесно да проверите дали пакуваното месо е сѐ уште свежо. Ако се притисне со прст, мора брзо да се врати во првобитната состојба и да не останат никакви вдлабнатини, а површината на месото да се просее.