Потресна изјава на градоначалникот: Ми го нема половина град во него не може веќе да се живее

Сподели со своите пријатели

Нова катастрофа во Хрватска – Петрињe го погоди разорен земјотрес.

Loading...

Ова место југоисточно од Загреб претрпе земјотрес со јачина од 6,3 степени според Рихтеровата скала.

Поврзано:

Улиците во Петриња беа уништени, а материјалната штета не ги заобиколи станбените згради, па таванот и sидовите беа уништени.

По тој повод, градоначалникот на Петриња, Даринко Думбовиќ, се појави на хрватската национална телевизија.

„Катастрофа. Ова нема никаква врска со животот или реалноста. Целиот мој град е уништен. Извлекуваме мртви деца, луѓе… Едноставно, не може да се опише, ова е како Хирошима. Немам половина град”, започна Думбовиќ, а потоа Продолжив да ја опишувам ситуацијата во Петриње.

„Како да е Хирошима, ми го нема половина град. Јас сум во центарот на градот, пред мртвото девојче кое загина и чекаме помош. Бараме да дојдат сите можни пожарникари, потребни ни се сите можни пожарникари и стручна помош. Не знаеме што има под урнатините, имаме многу стари куќи од 19 век. Се во центарот на градот каде што можеби престојувале бабите и дедовците. Сега извадивме еден дедо од каде му се сруши целиот покрив. Извадивме четиригодишно дете, ова веќе не е живот. Градот е уништен и веќе не може да се живее“, рече шокираниот Думбовиќ.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *